Polonia anunță că este pregătită să-și DUBLEZE cheltuielile, deja semnificative, pentru apărare. Ministrul polonez de Externe: "Nu vom fi din nou o colonie rusă!"


Polonia anunță că este pregătită să-și DUBLEZE cheltuielile, deja semnificative, pentru apărare. Ministrul polonez de Externe: "Nu vom fi din nou o colonie rusă!"

Polonia este gata să-și dubleze cheltuielile pentru apărare cu scopul de a descuraja Rusia, a declarat ministrul polonez de Externe, Radosław Sikorski. 

Într-un interviu acordat duminică pentru CNN, Sikorski a transmis că Polonia și-a propus să cheltuiască "aproape 4% din PIB" pentru apărare.

Însă, Sikorski a adăugat că, în cazul în care președintele rus Vladimir Putin "ne amenință cu adevărat", Polonia își va "dubla" cheltuielile pentru apărare.

"Nu vom fi din nou o colonie rusă!", a subliniat Sikorski. 

Sikorski a mai spus în cadrul interviului că alianța NATO nu reprezintă "un contract cu o companie de securitate de cartier: plătești și, prin urmare, mă protejezi"'. 

În acest context, ministrul polonez a amintit că "Articolul 5 din Tratatul de la Washington, care a instituit NATO, a fost invocat o singură dată până acum, după 9/11, în apărarea Statelor Unite".

În acest sens, pentru a sublinia angajamentul principial al Poloniei față de securitatea lumii libere, Sikorski a precizat că, după apelul venit din partea Statelor Unite, "am trimis trupe în Afganistan". 

"Polonia a trimis o brigadă în Ghazni, o provincie dură. Înainte de asta, am trimis o brigadă în Irak, unde eram responsabili pentru protejarea a 5 milioane de irakieni", a completat Sikorski. 

"Când acea misiune a fost îndeplinită, nu am trimis o factură la Washington. Alianțele ajută Statele Unite, nu doar pe aliați", a ținut Sikorski să menționeze, ca o ușoară critică asupra abordării radicale a fostului președinte al SUA, Donald Trump. 

Întrebat astfel despre declarația recentă a fostului președinte american Donald Trump, care a sugerat că America nu va apăra țările NATO care nu cheltuiesc suficient pentru apărare, Sikorski a răspuns: "Ei bine, sperăm că acesta este doar stilul extravagant al fostului președinte și că ceea ce a vrut să spună a fost că el vrea cu adevărat să cheltuim cel puțin 2% din PIB pentru apărare, iar pe fond are dreptate".

"Polonia a cheltuit 2% de 15 ani. Acum am trecut la... 3% din PIB. De fapt, vom cheltui aproape 4% din PIB. Și dacă va fi nevoie, dacă Putin ne amenință cu adevărat, vom dubla cheltuiala, pentru că nu vom fi din nou o colonie rusă!", a conchis ministrul polonez de Externe. (sursa: Polskieradio)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.