Incident foarte grav în Gaza: Număr semnificativ de victime în rândul unui grup de palestinieni care s-au îmbulzit la venirea unor camioane cu ajutoare umanitare. Ministerul palestinian al Sănătății reclamă că militarii israelieni au tras numeroase focuri de armă asupra mulțumii. Ce spune, în schimb, armata israeliană


  • ACP
  • Feb 29, 2024 20:13
  • 449
Incident foarte grav în Gaza: Număr semnificativ de victime în rândul unui grup de palestinieni care s-au îmbulzit la venirea unor camioane cu ajutoare umanitare. Ministerul palestinian al Sănătății reclamă că militarii israelieni au tras numeroase focuri de armă asupra mulțumii. Ce spune, în schimb, armata israeliană

Un incident foarte grav a avut loc joi în Gaza, când forțele israeliene au deschis focul asupra unei mulțimi de oameni care așteptau ajutor umanitar la sud de orașul Gaza. Conform declarației Ministerului palestinian al Sănătății din enclavă, ar fi fost uciși 104 palestinieni, iar 760 răniți. 

Martorii au declarat că sute de palestinieni au intrat sub focul forțelor israeliene atunci când așteptau să primească un transport de alimente și alte feluri de ajutor, în apropiere de Dowar al-Nablusi. (sursa: AICI)

Pe de altă parte, armata israeliană a susținut că decesele au avut loc ca urmare a unei busculade în care ar fi fost călcați în picioare mai mulți palestinieni, iar alții ar fi fost loviți de mai multe camioane cu ajutoare. 

O investigație inițială a constatat că mai multe grupuri de palestinieni s-au apropiat de un punct de control militar israelian, care supraveghea intrarea a 30 de camioane cu ajutoare, fără să se oprească atunci când militarii israelieni au tras focuri de avertizare. Crezând că mulțimea "reprezintă o amenințare", militarii au tras apoi în picioarele palestinienilor care continuau să se îndrepte către punctul de control.

Forța de Apărare a Israelului a publicat o filmare făcută de o dronă, care arată mii de oameni care roiau în jurul camioanelor de ajutor care ajungeau în zona din nordul Gazei. În unele cazuri, vehiculele nu au oprit și au continuat să avanseze, deși erau înconjurate de oameni.

Un martor a declarat pentru AFP că violențele au apărut atunci când mii de oameni s-au repezit către camioanele de ajutor în sensul giratoriu din vestul orașului Nabulsi. 

"Camioanele pline cu ajutor s-au apropiat prea mult de niște tancuri ale armatei care se aflau în zonă, iar mulțimea, mii de oameni, au luat cu asalt camioanele", a spus martorul, sub protecția anonimatului. 

"Soldații au tras în mulțime, atunci când oamenii s-au apropiat prea mult de tancuri", a mai zis acesta. 

Armata israeliană a precizat inițial că "în timpul intrării camioanelor de ajutor umanitar în nordul Fâșiei Gaza, rezidenții din Gaza au înconjurat camioanele și au jefuit proviziile care erau livrate".

"În timpul incidentului, zeci de locuitori din Gaza au fost răniți ca urmare a îmbulzelii și călcării în picioare. Incidentul este în curs investigare", a mai precizat armata israeliană.

Casa Albă a declarat despre "incidentul grav" că SUA deplânge "pierderea de vieți nevinovate și recunoaște situația umanitară îngrozitoare din Gaza, unde palestinieni nevinovați încearcă doar să-și hrănească familiile". (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.