Anchetă: Polonia importă cantități mari de produse agricole ruse, în timp ce refuză accesul cerealelor ucrainene în Europa


Anchetă: Polonia importă cantități mari de produse agricole ruse, în timp ce refuză accesul cerealelor ucrainene în Europa

Cantități mari de produse agricole ruse ajung în Polonia, prin Belarus, chiar și după o lungă perioadă în care fermierii polonezi au făcut tot ceea ce a fost posibil să blocheze tranzitul cerealelor ucrainene prin Polonia.

O anchetă realizată de publicația Ukrainska Pravda a arătat că, în timp ce importul multor produse agricole din Ucraina este interzis în Polonia, volumul produselor care vin din Belarus a crescut constant. Jurnaliștii ucraineni au descoperit că numai prin punctul de control Kukuryki au intrat fără obstacole, în Polonia, mii de camioane venite din Belarus în ultima perioadă.

Pentru a demonstra cum sunt trimise în Polonia produsele agricole ruse, jurnaliști ai Ukrainska Pravda i-au cerut unui bărbat să sune la o companie poloneză și să pretindă că este managerul unei companii din Belarus, care vrea să vândă făină rusească de rapiță, însoțită de documente din Belarus. Managerul companiei poloneze i-a cerut să trimită prin e-mail termenii și condițiile, chiar dacă Polonia a interzis importul de făină de rapiță din Ucraina în septembrie 2023, în urma protestelor fermierilor.

Jurnaliștii ucraineni au reușit să documenteze felul în care produsele agricole rusești merg mai întâi în Belarus, unde sunt încărcate în camioane înmatriculate în Polonia. Camioanele se îndreaptă apoi către unele companii mari din Polonia, care pot fi descrise drept cumpărători majori de produse agricole din Rusia, conform surselor poloneze și informațiilor din bazele de date. Trei dintre companiile poloneze identificate că importă produse agricole ruse sunt Bromex, Diaspolis și Kampol Krzysztof Łużniak.

Dmytro Dienkov, editorul revistei Ekonomichna Pravda, notează că nu exista sancțiuni pentru importul de produse agricole din Belarus, în general, ori din Rusia. Astfel, deși Rusia și Belarus "reprezintă o potențială amenințare pentru Europa, (Polonia) continuă să facă comerț cu bunuri agricole cu ele. Dacă ne uităm la balanța comercială dintre Polonia și Rusia, cel mai surprinzător lucru este că cifra de afaceri lor comercială este în creștere și cifrele au crescut comparativ cu 2021".

E ușor de înțeles că în timp ce economia ucraineană suferă din ce în ce mai mult, este afectată totodată capacitatea acesteia de a face față războiului cu Rusia. Iar Varșovia, care a susținut constant și decisiv efortul de război al Ucrainei, are acum de analizat cum s-a ajuns în această situație, respectiv cum să oprească susținerea economiei ruse, de care se face responsabilă importând produsele agricole. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.