Mii de chinezi acuză ca s-au îmbolnăvit grav după ce li s-a administrat vaccinul împotriva Covid 19 și solicită statului chinez să își asume responsabilitatea


Mii de chinezi acuză ca s-au îmbolnăvit grav după ce li s-a administrat vaccinul împotriva Covid 19 și solicită statului chinez să își asume responsabilitatea

Aproximativ 3.000 de chinezi au lansat o petiție prin care cer statului să își asume responsabilitatea pentru faptul că au suferit boli și efecte secundare severe în urma injectării cu vaccinul chinezesc împotriva Covid 19. 

Qian Dalong, reprezentantul victimelor la Beijing a declarat, pentru Radio Free Asia, că autoritățile au blocat petiția pe internet, după ce s-a răspândit rapid în mediul online, în timp ce mulți reprezentanți ai drepturilor omului implicați în susținerea petiției au fost monitorizați de poliție sau puși în arest la domiciliu. 

În petiție se spune și că aceia care au suferit din cauza vaccinului Sinovac își vor exprima nemulțumirile la Beijing, în timpul întâlnirilor politice numite „Două sesiuni”, care vor începe marțea viitoare, pentru a atrage atenția asupra situației lor. 

Cele două sesiuni sunt cele mai importante întâlniri politice anuale ale statului, întrucât reunesc membri ai Congresului Național al Poporului, organul legislativ suprem, și Conferința Consultativă Politică a Poporului Chinez, organismul consultativ politic al partidului comunist chinez.

Qian Dialong spune că a rămas paralizat după ce a luat a treia doză de vaccin Sinovac, fapt care l-a făcut să dezvăluie, în iulie anul trecut, efectele secundare ale vaccinului pe rețelele sociale chineze. Imediat, a primit o lună de detenție, iar contul său Weibo a fost blocat, fiind supravegheat de autorități și în prezent. 

El a declarat pentru Radio Free Asia că „autoritățile au creat straturi de obstacole pentru a împiedica oamenii să vorbească. Le-am trimis deja petiția prin poștă. Au delegații conștiință, ori îndrăznesc să se ocupe de această problemă? Nu știm”

„Ar trebui să fie mai mult de 3.000 de victime, deoarece unii nici măcar nu realizează că suferă acum din cauza vaccinului”, a precizat el. 

Guvernul chinez a fost solicitat ultima oară, printr-o scrisoare deschisă, pentru investigarea situației celor vătămați de vaccin și pentru asumarea responsabilității, în februarie 2023, de către victime și familiile lor. Scrisoarea a fost adresată atunci Comisiei Naționale de Sănătate, căreia i s-a solicitat să investigheze toate cazurile de probleme majore de sănătate apărute după vaccinare și să cheme anchetatori independenți și științifici pentru a le investiga afirmațiile, conform Radio Free Asia. 

De asemenea, în scrisoarea deschisă din 2023 s-a cerut și acoperirea cheltuielilor medicale ale celor rămași bolnavi sau cu handicap și oferirea unor niveluri adecvate de îngrijire. 

Deși nu se poate confirma independent dacă există dovezi științifice ale legăturii dintre vaccin și îmbolnăviri, cei mai mulți dintre cei 3.000 de chinezi care au semnat petiția spun că în urma vaccinării au contractat leucemie (2.973 de cazuri) și diabet de tip 1, potrivit unei situații prezentate de blogul chinez Weiquanwang pe 22 februarie. 

Conform legislației chineze, statul poate oferi compensații pentru reacțiile anormale de vaccinare, dar în acest caz autoritățile chineze au respins acuzațiile victimelor privind legătura dintre vaccin și îmbolnăviri.

Un membru al Academiei Chineze de Științe, Wang Fusheng, a criticat afirmațiile victimelor drept „iresponsabile”, spunând că cercetările au arătat că vaccinul nu provoacă boli precum leucemie și diabet. Însă un expert implicat în gestionarea incidentelor de sănătate publică a declarat, sub protecția anonimatului, că „în istoria sănătății publice a Chinei, incidente similare au apărut unul după altul. Cel mai terifiant lucru la această țară nu este problema tehnică. (…) Guvernul chinez și companiile de vaccinuri sunt legate de interese. Nu au existat niciodată date transparente și informații credibile. Cu ce se confruntă victimele nu este doar o companie, ci întregul guvern” – sursa AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.