Guvernul de la Vilnius a decis: Mașinile înmatriculate în Rusia trebuie să părăsească Lituania sau vor fi confiscate! Termenul limită stabilit de autoritățile lituaniene


Guvernul de la Vilnius a decis: Mașinile înmatriculate în Rusia trebuie să părăsească Lituania sau vor fi confiscate! Termenul limită stabilit de autoritățile lituaniene

Autoritățile vamale lituaniene au dat termen până pe 11 martie pentru ca mașinile înmatriculate în Rusia să părăsească Lituania și Uniunea Europeană, căci în caz contrar vor fi impuse sancțiuni, mai precis amenzi sau chiar confiscarea vehiculelor în cauză. Vor exista excepții pentru cetățenii ruși care tranzitează către/dinspre Kaliningrad.

"Conform autorităților vamale lituaniene, în Lituania operează în continuare mașini cu înmatriculare rusă. Vehiculele trebuie fie înmatriculate în Lituania, fie să părăsească UE până pe 11 martie. Începând cu 11 martie, se va considera că persoanele cu mașini care au numere de înmatriculare rusești încalcă legea și vor fi sancționate, așa cum prevede articolul 515 din Codul contravențiilor administrative, care stipulează amenzi și confiscarea vehiculelor", se arată într-un comunicat.

Agenția vamală a mai declarat că Lituania pune în aplicare cerințele de sancțiuni specificate la articolul 3 din Regulamentul Consiliului European nr. 833/2014.

O excepție se va aplica cetățenilor Federației Ruse care tranzitează prin Lituania către sau dinspre regiunea Kaliningrad cu un document de tranzit simplificat (STD). Un astfel de tranzit pe teritoriul lituanian nu poate depăși 24 de ore, iar proprietarul vehiculului trebuie să se afle în mașină pe parcursul tranzitului. Vehiculele ale căror proprietari nu sunt prezenți nu vor avea permisiunea să intre pe teritoriul lituanian.

Lituania, Letonia și Estonia au interzis intrarea vehiculelor înmatriculate în Rusia în septembrie anul trecut, pe baza unei recomandări a Comisiei Europene. Polonia și Finlanda, la rândul lor țări vecine cu Rusia, au procedat la fel.

Mai mult decât atât, Letonia a decis să confiște mașinile șoferilor aflați în stare de ebrietate și să le doneze apărătorilor ucraineni. Astfel, în anul 2023, Letonia a transferat în Ucraina 271 de vehicule, confiscate de la șoferii letoni depistați în stare de ebrietate de autoritățile competente. Vehiculele au fost evaluate la peste 900.000 de euro, iar Letonia plănuia să doneze încă 34 de vehicule, în valoare de aproximativ 160.000 de euro, la sfârșitul anului. (sursa: Euromaidan Press, ERR)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.