VIDEO. Parchetul European condus de Laura Codruța Kovesi a deschis 215 dosare în România, a obținut deja șapte condamnări definitive și nu are nicio achitare


VIDEO. Parchetul European condus de Laura Codruța Kovesi a deschis 215 dosare în România, a obținut deja șapte condamnări definitive și nu are nicio achitare

Parchetul European (EPPO), instituție condusă de Laura Codruța Kovesi, a deschis în 2023 în România 215 dosare legate de fraudarea fondurilor europene, cu prejudiciu total estimat la 1,87 miliarde euro, anunță G4Media.

În total, EPPO are 260 de investigații active în România, cu un prejudiciu total de aproape 2 miliarde de euro.

29 de persoane au fost deja inculpate în România în dosarele realizate de EPPO, iar în 7 dosare s-au înregistrat proceduri simplificate, în care inculpații și-au recunoscut vina.

Procurorii europeni au primit 331 de sesizări de la parchetele naționale, 20 de la persoane/firme, 15 de la diferite instituții europene, iar o sesizare a fost din oficiu.

EPPO a înregistrat deja 7 condamnări definitive în România și nu are nicio achitare.

Cele mai multe dosare privesc fraude cu fondurile destinate dezvoltării regionale, urmate de fraudele cu proiecte din agricultură și fondurile PNRR.

Procurorul șef al EPPO, Laura Codruța Kovesi, a confirmat,  recent, deschiderea unei anchete în privința subvențiilor din bani europeni pentru hectare de stuf din Delta Dunării asimilate prin lege pășunilor, scrie siteul stirileprotv.ro. De subvenții ar fi urmat să beneficieze firme apropiate de baronul PSD de Olt, Paul Stănescu.

„Avem o anchetă în curs, colegii au ridicat documente de la APIA. Este o investigație care a început de curând și în momentul în care o să finalizăm vom face publice mai multe informații. Dar vă pot confirma că este oficial deschisă o investigație în cadrul EPPO, în care deja se administrează probe, s-au ridicat documente, se fac diverse analize. Pană în acest moment, din câte știu, nu este nicio persoană pusă sub acuzare", a declarat Laura Codruta Kovesi.

O anchetă „România, te iubesc” (PRO Tv - video la finalul textului) a dezvăluit că zeci de mii de hectare de teren cu mlaştini sau bălţi din Delta Dunării au fost asimilate pășunilor printr-o modificare legislativă inițiată de actualul ministru al Agriculturii, Florin Barbu, pe când era președintele Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaților și adoptată în octombrie 2023, mai arată sursa citată.

Au depus cerere pentru acordarea de subvenții europene în valoare de peste 5 milioane de euro, pentru stuf, două firme apropiate de fiul liderului PSD Paul Stănescu.

APIA a blocat cererea de plată de peste aceste subvenții, iar șeful instituției, Ionuț Lupu, a fost demis de ministrul Barbu, la rândul său un apropiat al lui Paul Stănescu.



 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.