Ministrul de Externe al Estoniei: Macron a schimbat paradigma de sprijinire a Ucrainei! Arată că importanța victoriei forțelor ucrainene a ajuns la factorii de decizie occidentali!


Ministrul de Externe al Estoniei: Macron a schimbat paradigma de sprijinire a Ucrainei! Arată că importanța victoriei forțelor ucrainene a ajuns la factorii de decizie occidentali!

Declarația președintelui francez Emmanuel Macron despre eventualitatea trimiterii de trupe în Ucraina arată că înțelegerea importanței victoriei forțelor Kyivului în războiul contra hoardelor ruse a ajuns la factorii de decizie din Occident, iar astfel ei sunt gata să facă mai mult în acest sens, a precizat ministrul eston de Externe, Margus Tsahkna, conform ERR.

Ministrul eston a mai menționat că, pentru a ajuta Ucraina să învingă Rusia în războiul declanșat de Kremlin, țările UE "ar trebui să înceapă prin a-și îndeplini promisiunile pe care le-au făcut deja". Tsahkna a amintit, de pildă, că Ucraina încă nu a primit un milion de cartușe de artilerie promise anul trecut.

"Acțiunile și rezultatele sunt importante, nu cuvintele. Trebuie să fim mai îndrăzneți în acțiunile noastre pentru că dorințele Rusiei nu s-au schimbat. Dacă Rusia va câștiga, nu se va opri la Ucraina, va bate la ușa NATO pentru a schimba structura securității europene. În joc este libertatea noastră", a spus ministrul eston. 

"Uniunea Europeană nu și-a îndeplinit promisiunea de a transfera un milion de cartușe de artilerie în Ucraina. Ne îndreptăm în această direcție, iar asta e binevenit, dar putem face mai mult. Avem o strategie câștigătoare, iar acum trebuie să o implementăm", a adăugat înaltul oficial leton. 

Este timpul să fim mai îndrăzneți și mai ambițioși, a adăugat Tsahkna.

"Declarația lui Macron potrivit căreia ar putea lua în considerare trimiterea de trupe în Ucraina a reprezentat o schimbare de paradigmă. Arată că importanța victoriei Ucrainei a ajuns la factorii de decizie occidentali, iar aceștia sunt gata să facă mai mult", a subliniat oficialul guvernamental.

Este clar că, deși în prezent nu există un consens politic cu privire la trimiterea de trupe în Ucraina, acest lucru poate schimba atitudinea unor guverne față de acordarea imediată de armament către forțele ucrainene, deoarece cu siguranță ar fi o soluție mai simplă decât intervenția directă. E important de remarcat faptul că în materie de muniție a fost abandonat principiul conform căruia ar trebui să provină doar din industria europeană de apărare, a mai zis Tsahkna.

Este bine că țările membre UE discută diverse opțiuni și prioritatea lor e să livreze cât mai curând posibil muniție în Ucraina, obținând-o de oriunde este posibil, a adăugat ministrul eston de Externe. 

Țakhkna a reamintit, de asemenea, declarația făcută de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a cerut folosirea profiturilor obținute din activele înghețate ale Băncii Centrale Ruse pentru achiziționarea de echipamente militare destinate forțelor ucrainene. 

Tsahkna crede că acest lucru ar marca, la rândul său, un pas important.

"Rusia trebuie să primească un semnal clar că nu va exista flexibilitate sau revenirea la relații normale până când Ucraina va prevala și prejudiciul cauzat Ucrainei va fi acoperit. Prin acțiunile noastre, trebuie să arătăm că timpul se scurge nu pentru Ucraina, Europa și toate celelalte democrații din lume, ci pentru agresor", a subliniat oficialul eston.

Amintim că, în data de 26 februarie, după o întâlnire internațională pe tema sprijinirii Ucrainei, ce s-a desfășurat la Paris, președintele francez Emmanuel Macron a declarat că nu exclude posibilitatea ca trupele europene să participe la războiul din Ucraina, subliniind totodată că momentan nu s-a ajuns la un consens la nivelul Occidentului. 

Pe 29 februarie, Macron a revenit cu precizări și a evidențiat că poziția sa cu privire la posibilitatea de a desfășura trupe occidentale în Ucraina a fost bine cântărită și gândită. (sursa: Ukrinform)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.