UPDATE. O navă rusească de patrulare „Serghei Kotov”, de mari dimensiuni, a fost lovită de ucraineni lângă Crimeea. Kievul anunță oficial distrugerea navei de 65 de milioane de dolari! / Forțele armate ale Ucrainei au lansat atacuri masive și în zona Kerci


UPDATE. O navă rusească de patrulare „Serghei Kotov”, de mari dimensiuni, a fost lovită de ucraineni lângă Crimeea. Kievul anunță oficial distrugerea navei de 65 de milioane de dolari! / Forțele armate ale Ucrainei au lansat atacuri masive și în zona Kerci

UPDATE! O navă de patrulare din cadrul Flotei ruse a Mării Negre, „Serghei Kotov”, a fost lovită, distrusă și scufundată, într-un atac desfășurat în timpul nopții de agenția de informații militare a Ucrainei (HUR), a anunțat oficial agenția pe 5 martie, citată de presa ucraineană

Relatări privind atacul asupra navei rusești au venit după o serie de explozii nocturne din peninsula ocupată. Podul Kerci a fost închis de autoritățile de ocupație. 

Ministerul rus al Apărării a susținut că 38 de drone ar fi fost distruse deasupra Crimeei.

Potrivit serviciilor de informații militare ucrainene, nava a suferit avarii la pupa și pe laturile stângă și dreaptă. „Serghei Kotov” s-ar fi aflat în apropierea strâmtorii Kerci în momentul atacului.

„Costul navei scufundate este de aproximativ 65 de milioane de dolari", a mai scris agenția.

Potrivit comunicatului, operațiunea a fost efectuată în cooperare cu Marina ucraineană și cu Ministerul ucrainean al Transformării Digitale.

„Serghei Kotov” este una dintre cele două nave de patrulare rusești. Forțele de apărare ale Ucrainei au lovit anterior nava Serghei Kotov în dimineața zilei de 14 septembrie. Detalii mai jos!

ȘTIREA INIȚIALĂ: Mai multe canale de Telegram și X relevante transmit, citând surse rusești, că nava de patrulare „Serghei Kotov” de Flotei Mării Negre a Federației Ruse a fost lovită și serios avariată în apropiere de Feodosia, Crimeea, de ambarcațiuni fără echipaj ale Forțelor Armate Ucrainene (AFU). 

Unele canale rusești au transmis chiar că nava a fost distrusă și scufundată, dar că echipajul este în viață, însă se așteaptă confirmarea oficială a AFU și mai multe detalii din partea Kievului, în condițiile în care oficialii ruși nu vor vorbi, cel mai probabil, despre asta. 

Au fost raportate, de asemenea, tot de către surse rusești atacuri lovituri în zona podului Kerci din Crimeea, care a fost închis pentru trafic în cursul nopții de luni spre marți.

„Serghei Kotov” este o navă din seria cunoscută drept „Proiectul 22160”, nave de patrulare de mari dimensiuni ale Marinei ruse. Navele sunt folosite în misiuni de patrulare, monitorizare și protecție în mările deschise și închise.

La 14 septembrie 2023, Ucraina a afirmat că a avariat alte două nave „Serghei Kotov” cu drone navale. Ucraina a prezentat atunci o înregistrare video cu o dronă navală care atacă una din nave, iar Kyrylo Budanov, șeful serviciilor de informații militare ucrainene, preciza că  navelor vor intra în reparații, pentru luni de zile sau chiar ani, întrucât au fost găurite și serios avariate. 

Ultima lovită de ucraineni ar avea în jur de 94 metri lungime. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.