FSB a recrutat un lider de sindicat din Serbia cu ajutorul căruia a penetrat o serie de organisme europene / Acesta a avut întâlniri cu parlamentari ai UE, inclusiv în octombrie 2023. Ce misiune îi trasase Rusia lui Novica Antić, aflat acum în arest


FSB a recrutat un lider de sindicat din Serbia cu ajutorul căruia a penetrat o serie de organisme europene /  Acesta a avut întâlniri cu parlamentari ai UE, inclusiv în octombrie 2023.  Ce misiune îi trasase Rusia lui Novica Antić, aflat acum în arest

Serviciile secrete rusești folosesc un agent sârb pentru a se infiltra în instituțiile UE și pentru a răspândi teme de discuție pro-Kremlin despre invazia din Ucraina, potrivit unei informări a serviciilor secrete occidentale consultate de POLITICO.

Cel mai recent, în octombrie 2023, cetățeanul sârb Novica Antić - un "agent de influență" activ care, potrivit documentelor, a lucrat în mod conștient în strânsă colaborare cu agenția de securitate a Rusiei (FSB) - a avut întâlniri cu oficiali europeni la Bruxelles și, mai ales, cu membri ai Parlamentului European.

Printre eurodeputații întâlniți de Novica Antić s-au numărat Viola von Cramon-Taubadel, deputat german din partea Verzilor, Alessandra Moretti, deputat italian din partea Socialiștilor și Democraților, și Vladimír Bilčík, un membru slovac al grupului conservator al Partidului Popular European, potrivit unui comunicat de presă și a unei imagini consultate  de POLITICO. 

Nu există indicii în comunicarea emisă de serviciile de informații citată de POLITICO care să sugereze că Moretti, Bilčík și von Cramon-Taubadel erau la curent cu legăturile lui Antić cu FSB atunci când l-au întâlnit.

Moretti, Bilčík și von Cramon-Taubadel nu au răspuns solicitării POLITICO de a comenta respectiva întâlnire.

Antić, care este președintele Sindicatului militar sârb, s-a întâlnit, de asemenea, cu reprezentanți ai sindicatelor EUROMIL (Organizația europeană a asociațiilor și sindicatelor militare) și EPSU (Sindicatele europene din serviciile publice).

La momentul publicării dezvăluirii privindu-l pe Antić, POLITICO nu primise un răspuns din partea EUROMIL sau EPSU cu privire la întâlnirea cu Antić.

Potrivit informării serviciilor secrete occidentale consultate de POLITICO, Antić este un "agent de influență" activ pentru Serviciul Federal de Securitate al Rusiei, cunoscut sub numele de FSB.

Antić lucrează îndeaproape cu un asociat al FSB pe nume Vyacheslav Kalinin, cetățean rus și redactor-șef al Veteran News, un site media specializat în știri pentru veteranii forțelor armate. Secțiunea  „Despre noi" (About us) a siteului afirmă că Veteran News este un „partener de informare" al FSB și al Ministerului rus al Apărării.

Kalinin nu a comentat pe marginea subiectului. 

Informarea serviciilor de informații evidențiază în special acțiunile lui Antić, dar notează că Kalinin a recrutat și alte persoane, fără a preciza câte și în ce țări.

Rusia se folosește de Serbia ca platformă de lansare pentru operațiuni de influență menite să slăbească sentimentele pro-UE și pro-NATO în interiorul țării, dar vizează și solidaritatea pro-ucraineană din cadrul Uniunii Europene, care a fost un susținător ferm al Ucrainei de la invazia pe scară largă a Rusiei de acum doi ani. 

Antić și-a folosit rolul de șef al uniunii sindicale militare din Serbia pentru a-l critica pe președintele sârb Aleksandar Vučić și pe membrii de rang înalt ai forțelor armate ale țării.

„A profitat de orice ocazie pentru a promova propaganda rusă în legătură cu războiul din Ucraina", se arată în informare, referindu-se la întâlnirile uniunii sindicale din Serbia și din țările UE.

Vestea că Antić a organizat întâlniri în interiorul Parlamentului European subliniază vulnerabilitatea organismului la operațiunile de influență susținute de state ostile. 

La începutul acestei luni, POLITICO a dezvăluit că în telefoanele mobile a doi legislatori din Parlamentul European a fost găsit spyware. Unul dintre eurodeputați este fostul ministru francez Nathalie Loiseau, care prezidează subcomisia de apărare a organismului.

Potrivit Politico, Kalininin l-a invitat pe Antić în Rusia pentru a se întâlni cu înalți oficiali militari ruși între 2019 și 2020. Inițial axată pe influențarea societății civile sârbe, cuplul de FSB-iști și-a extins de atunci obiectivul vizând organizații sindicale europene și pe cele ale veteranilor și, în ultimele luni, membri ai Parlamentului European.

Antić, un critic deschis al forțelor armate ale Serbiei, care a intrat în conflict cu conducerea politică a țării, este în prezent în detenție pentru acuzații nespecificate, potrivit site-ului de știri Balkan Insight.

Potrivit Balkan Insight, Antić a fost demis din armata sârbă de două ori în ultimii cinci ani. Potrivit publicației, el a intrat în greva foamei pentru a protesta împotriva detenției sale. Un avocat al lui Antić a refuzat să precizeze sub ce acuzații a fost reținut.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.