Harta lui Medvedev. Rusia și împărțirea ”plăcintei”


Harta lui Medvedev. Rusia și împărțirea ”plăcintei”

Medvedev a zis niște chestii în fața unei hărți a Ucrainei împărțită între vecini. E o aiureală totală harta respectivă, dar merită detaliată puțin ca să înțelegem viziunea de la Moscova.

Ungaria ar urma să primească toată Transcarpatia. Polonia ia toată Ucraina de vest. Iar România primește regiunile Cernăuți și Vinița. De ce ar primi România regiunea Vinița?!? Nu e clar, cel mai probabil un fel de compensație pentru Basarabia de sud care intră în componența Rusiei, la pachet cu tot restul Ucrainei. Rămâne o enclavă ucraineană: Kievul și suburbiile. Republica Moldova rămâne cu Transnistria și este colorată în portocaliu, lângă teritoriile rusești colorate cu roșu.

Harta asta validată de Medvedev nu are nici un fel de logică istorică sau demografică. Este un fel de împărțire a plăcintei care nu ne spune decât că Moscova vrea să ajungă până la gurile Dunării, restul e o fabulație fără cap și fără coadă. Altfel spus: Medvedev ne vinde pielea ursului din pădure.

Bunul simț ne spune că o astfel de împărțire a Ucrainei nu înseamnă altceva decât dispariția NATO și UE (sau ieșirea din NATO și UE a Poloniei, Ungariei și României). Chiar crede cineva că ieșite din NATO și UE cele trei țări vor primi ceva de la Rusia? Va fi ca în bancul de la Radio Erevan: nu li s-a dat, ci li s-a luat.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.