"Putin să se teamă, nu nouă să ne fie frică!". Ministrul polonez de Externe laudă inițiativa lui Macron de a lua în calcul trimiterea de trupe în Ucraina


"Putin să se teamă, nu nouă să ne fie frică!". Ministrul polonez de Externe laudă inițiativa lui Macron de a lua în calcul trimiterea de trupe în Ucraina

Ministrul polonez de Externe, Radoslaw Sikorski, nu exclude eventualitatea prezenței trupelor NATO în Ucraina.

Declarația a fost făcută de înaltul oficial polonez cu privire la afirmația recentă a președintelui francez Emmanuel Macron, care a precizat că trimiterea de trupe occidentale în Ucraina nu poate fi "exclusă". În timp ce SUA și mulți aliați europeni s-au distanțat de declarația lui Macron, ministrul polonez de Externe are o altă abordare. 

"Prezența forțelor NATO în Ucraina nu este de neconceput", a menționat Sikorski, spunând că a apreciat inițiativa lui Macron, "pentru că este vorba ca Putin să se teamă, nu nouă să ne fie frică de Putin. 

Sikorski a mai zis că aliații Ucrainei au fost nevoiți să revină la "rolul inițial al NATO", întrucât Rusia reprezintă o țară "care nu poate trăi în pace cu vecinii săi" și să le împărtășească valorile, în ciuda "încurajărilor repetate ale Occidentului". 

Sikorski a vorbit despre aceste chestiuni pe parcursul unei conferințe desfășurate pe 8 martie în camera inferioară a Parlamentului polonez, eveniment dedicat celei de-a 25-a aniversări de la aderarea Poloniei la NATO. 

Comentând declarațiile lui Macron, Sikorski a amintit că a existat un precedent similar în istorie, respectiv în timpul Războiului Coreean, din perioada 1950-1953, atunci când o coaliție de state a mers să ajute Coreea de Sud în urma unei decizii luate de Consiliul de Securitate al ONU.

"La scurt timp după invazie, peste 140 de țări din 190 au votat pentru a condamna agresiunea ca fiind inacceptabilă. Aceasta nu este doar o declarație către presă, ci reprezintă stabilirea unui cadru legal", a mai zis Sikorski. 

Având în vedere această perspectivă, Sikorski a declarat că a avea "o coaliție de state membre ONU pentru a opri agresiunea aici nu este de neconceput". 

"De aceea aplaud recenta inițiativă franceză. Pentru că, după părerea mea, se află bune intenții în spate, și anume să-l determinăm pe președintele rus să se întrebe care va fi următorul nostru pas, în loc să-i permitem să fie sigur că nu vom face nimic creativ, iar astfel să-și planifice propriile scenarii", a continuat ministrul polonez. 

În opinia sa, Occidentul ar trebui "să pună în aplicare escaladarea definită creativ și asimetrică". (sursa: Kyiv Independent, Ukrainska Pravda

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.