Coșmarul lui Putin prinde contur! Ministrul polonez de Externe: "Personalul militar NATO este deja prezent în Ucraina". Președintele Cehiei subliniază că o asemenea abordare NU încalcă nicio regulă internațională


Coșmarul lui Putin prinde contur! Ministrul polonez de Externe: "Personalul militar NATO este deja prezent în Ucraina". Președintele Cehiei subliniază că o asemenea abordare NU încalcă nicio regulă internațională

Ministrul polonez de Externe, Radoslaw Sikorski, a agitat apele diplomatice în cursul zilei de vineri, 8 martie, spunând că "personalul militar NATO este deja prezent în Ucraina". Tot vineri, președintele ceh Petr Pavel a subliniat că desfășurarea de trupe NATO pe teritoriul Ucrainei nu încalcă nicio regulă internațională. 

CITIȚI ȘI: "Putin să se teamă, nu nouă să ne fie frică!". Ministrul polonez de Externe laudă inițiativa lui Macron de a lua în calcul trimiterea de trupe în Ucraina

Vorbind pe parcursul unei conferințe desfășurate pe 8 martie în camera inferioară a Parlamentului polonez, eveniment dedicat celei de-a 25-a aniversări de la aderarea Poloniei la NATO, Sikorski nu a dezvăluit și țările care au trimis personal NATO în Ucraina, dar și-a exprimat recunoștința față de acestea. 

"Soldații NATO sunt deja prezenți în Ucraina. Și aș dori să le mulțumesc ambasadorilor acelor țări care și-au asumat acest risc. (...) Spre deosebire de alți politicieni, nu voi enumera acele țări", a zis Sikorski. 

Declarația a fost făcută în toiul discuțiilor declanșate de afirmația președintelui francez Emmanuel Macron cu privire la potențiala desfășurare a trupelor occidentale în Ucraina.

Trupele NATO ar putea desfășura activități de sprijin direct pe teritoriul ucrainean, deoarece acest lucru nu încalcă nicio regulă internațională, a zis președintele ceh Petr Pavel într-un interviu acordat pentru Televiziunea Cehă.

Comentariile lui Pavel referitoare la acordarea de sprijin suplimentar pentru Ucraina au venit la doar câteva zile după ce s-a întâlnit cu președintele francez Emmanuel Macronș

Conform președintelui ceh, trebuie să existe o distincție clară între desfășurarea de trupe de luptă și eventuala implicare a trupelor în unele activități de "sprijin", în legătură cu care NATO are deja experiență.

"Trebuie amintit că, după anexarea Crimeei și ocuparea unei părți a Donbasului, care a fost în esență o agresiune, deși la o scară mult mai mică decât cea de astăzi, pe teritoriul ucrainean a operat o misiune de antrenament a NATO, care la un moment dat cuprindea peste 15 țări și cuantifica în jur de 1.000 de oameni", a amintit Pavel, fostul șef al Comitetului Militar al NATO.

"Din punctul de vedere al dreptului internațional și al Cartei ONU, nimic nu ar împiedica trupele statelor membre NATO – precum și civilii, de exemplu – să asiste la activitățile din Ucraina", a subliniat Pavel.

Întrebat dacă va susține implicarea trupelor NATO în sprijinirea Ucrainei direct pe teritoriul acesteia, Pavel nu a răspuns negativ. 

"Cu siguranță nu aș respinge o dezbatere pe această chestiune. Dacă am putea fi de acord cu aliații că, de pildă, în loc să antrenăm soldați ucraineni pe teritoriul statelor membre NATO și să transportăm mii de militari în, să zicem, Polonia sau Cehia, ar fi mult mai logic să transportăm câteva zeci de instructori pe teritoriul ucrainean, care să antreneze soldați ucraineni acolo", a reliefat Pavel. 

Președintele ceh a reamintit, de asemenea, că după începerea invaziei rusești la scară largă asupra Ucrainei, Kremlinul spunea că oricine oferă orice tip de asistență Kyivului devine o țintă legitimă. Cu toate acestea, spre disperarea Kremlinului, amenințările nu au produs efectul de descurajare scontat, iar lumea liberă a început să sprijine Ucraina. 

"Astăzi, nu furnizăm Ucrainei doar arme de calibru mic, ci o aprovizionăm cu tancuri. S-ar putea să o aprovizionăm în curând cu avioane, cu rachete de croazieră cu rază medie de acțiune. Și, cu toate acestea, nu a existat niciun atac pe teritoriul NATO. Rusia știe foarte bine că asta ar fi o încălcare a legii de un calibru mult mai mare decât ceea ce face acum", a zis Pavel, adăugând că Rusia este conștientă de puterea NATO.

Potrivit lui Pavel, aliații occidentali ar trebui să aibă curajul să-și apere acțiunile din perspectivă legală, "pentru că a ajuta la antrenarea și întreținerea echipamentelor într-o țară suverană" nu este similar cu a lupta efectiv. (sursa: Kyiv Post, AICI și AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.