Claudiu Năsui (USR): „Iată dovada că s-au făcut bani mulți din zvonul că România va pierde procesul Roșia Montană” / Marcel Ciolacu este vizat de două plângeri penale, una la DNA, alta la Parchetul General


Claudiu Năsui (USR): „Iată dovada că s-au făcut bani mulți din zvonul că România va pierde procesul Roșia Montană” / Marcel Ciolacu este vizat de două plângeri penale, una la DNA, alta la Parchetul General

Deputatul USR Claudiu Năsui afirmă, într-o postare publică, că sunt dovezi indubitabile care ar indică faptul că declarațiile iresponsabile ale oficialilor români, înainte de pronunțarea deciziei Tribunalului de Arbitraj în dosarul „Roșia Montană” (România versus compania canadiană Gabriel Resources), au picat extraordinar (și probabil puțin întâmplător) pentru „cineva” care a „făcut o mică avere” printr-o tehnică de tranzacționare cunoscută drept „short”.

„Iată dovada că s-au făcut bani mulți din zvonul că România va pierde procesul Roșia Montană.

Pe măsură ce tot creștea prețul acțiunii pe fondul știrii false că România va pierde procesul, cineva tot paria că acțiunile o să scadă.

Cineva făcea ceea ce se numește „short”. Când crezi că urmează să scadă prețul unei acțiuni, o împrumuți la prețul actual, o vinzi, după care, o cumperi la loc în viitor și o dai înapoi. Dacă într-adevăr i-a scăzut prețul, ai reușit să o vinzi scump și să o cumperi ieftin deci ai făcut profit. Dacă nu, faci pierderi.

Ce să vezi în cazul acțiunilor Gabriel Resources, pe măsură ce prețul tot creștea cineva tot shorta acțiuni. Și nu puțin, ci la greu.

Conform Yahoo Finance, înainte de declarațiile domnului Ciolacu numărul shorturilor era de ~20.000 de acțiuni. După declarații, când lumea a început să cumpere serios, numărul de acțiuni shortate a explodat la peste 1.000.000 de acțiuni!

Așa se face o mică avere dintr-o informație 100% falsă”, afirmă Năsui într-o postare pe pagina sa de Facebook alături de graficul de mai jos.

 

Sămbătă, la scurt timp după ce decizia favorabilă României a devenit cunoscută, iar Marcel Ciolacu a fost acuzat inclusiv că a făcut declarații iresponsabile, de natură să influențeze prețul acțiunilor companiei Gabriel Resources (acesta s-a dublat practic de când Ciolacu și ministrul de Finanțe Marcel Boloș au început să vorbească public despre pierderea procesului de către România), premierul a avut o reacție virulentă: „Despre ce bursă, ce eu joc la bursă? (…) Adică eu câștig un proces și nu las o datorie de miliarde de euro României și sunt acuzat că de ce am câștigat procesul, chiar nu le e rușine?”.

Între timp liderii a două formațiuni aflate în opoziție, USR și Reper, au anunțat că au depus plângeri penale împotriva premierului.

Cătălin Drulă (USR): „Am depus denunț la DNA și am sesizat ASF și ANI împotriva lui Marcel Ciolacu. Manipularea bursei, abuz în serviciu, deturnarea de fonduri și înșelăciune în cazul Roșia Montană. 

Prin declarațiile sale mincinoase, o antepronunțare înainte ca judecătorii să dea decizia finală, Marcel Ciolacu a acționat contra intereselor României și în interesul unor băieți deștepți. Combinațiile lui au fost mai importante decât procesul Roșia Montană. 

O trădare de țară pentru care Marcel Ciolacu trebuie să răspundă penal.”

Dacian Cioloș (Reper) la Parchet: „Am dorit să cer Parchetului General să verifice măsura în care această antepronunțare și aceste declarații au avut un impact pe bursă, nu doar în Toronto unde e listată compania Roșia Montană Gold Corporation, ci și pe bursa din România.”

Acţiunile Gabriel Resources (GBU), companie canadiană care intenţiona să dezvolte în vestul României la Roşia Montană cea mai mare mină de aur din Europa, s-au prăbuşit luni la bursa de valori din Toronto în contextul în care investitorii au penalizat compania pentru înfrângerea în disputa cu România. Astfel, acţiunile GBU s-au depreciat masiv la 0,05 dolari canadieni pe unitate înainte de deschiderea şedinţei de tranzacţionare, faţă de 0,87 dolari la închiderea precedentă, ceea ce înseamnă că circa 850 milioane de dolari s-au evaporat din capitalizarea companiei în doar câteva zile, scrie Ziarul Financiar. La aceste preţuri capitalizarea bursieră a Gabriel Resources este de circa 41 mil. dolari.

Gabriel Resources datorează statului român 10 milioane de dolari cheltuieli de judecată dar a anunțat că nu are banii necesari. „Compania are în acest moment disponibili aproximativ 2 milioane de dolari, pe care ne aşteptăm să îi terminăm până în luna mai. Există un risc semnificativ ca o finanţare suplimentară să nu fie disponibilă", au transmis, luni, reprezentanţii Gabriel Resources. Dacă firma canadiană va depune contestaţie există riscul ca decizia tribunalului de la Washington să fie anulată. Doar 5% din solicitări au, însă, câştig de cauză.

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.