Cine ține în viață așa-zisa Transnistria?


Cine ține în viață așa-zisa Transnistria?

Oare pe unde vor ajunge la Moscova buletinele de vot care vor fi ștampilate în așa-zisa Transnistria, cu prilejul realegerii lui Putin? Nu cumva, chiar prin Aeroportul Internațional Chișinău, cu un așa-zis zbor ”diplomatic” al Ambasadei Rusiei din același Chișinău? Pe unde altundeva? Vă asigur că nu prin Ucraina sau pe deasupra Ucrainei. Iar Rusia nu a inventat teleportarea, deși s-ar putea ca propaganda să anunțe și asta. 

Și dacă procesul de vot va fi coordonat prin intermediul internetului, așa cum se laudă separatiștii Rusiei de la Tiraspol, oare cine asigură furnizarea de internet pentru malul stâng al Nistrului? Chișinăul, desigur. Una dintre cele mai mizerabile și mai anti-românești platforme de propagandă ale Kremlinului – Rossia Segodnea –, deopotrivă cu așa-zisele ”centre de cercetare” de la Tiraspol își procură internetul de la operatori din R.Moldova. De ce? Și cu ce rezultate? 

Cine menține în viață uzina din Râbnița, care, în 2021, a avut vânzări de peste 432 de milioane de dolari (aproape jumătate din cifra totală a exporturilor din așa-zisa Transnistria)? Ei bine, uzina separatiștilor ruși e ținută în viață de România și de R.Moldova. Fără fierul vechi trimis din România (materia primă), acolo nu s-ar putea produce nimic. Mai mult, uzina nu plătește impozite și taxe vamale la bugetul R.Moldova. De ce toate aceste facilități? De ce susțin România și R.Moldova separatismul rusesc?

Așadar, cine menține în viață așa-zisa Transnistria, care, având în vedere războiul de lângă și izolarea de Rusia, ar risca extincția totală (și binemeritată) în urma unei minime blocade? Dar nici măcar nu e necesară impunerea unei blocade pentru a-i pune la punct pe strigoii lui Putin. Cel puțin nu-i mai îndopați cu bani, internet, facilități și materii prime, în timp ce ei vă acuză și ne acuză pe noi toți de ”nazism” și ”fascism”, regizând tot soiul de provocări FSB-iste & persecutând zeci de mii de români. Așa-zisa Transnistria e o grenadă rusească în coasta Basarabiei noastre și a Ucrainei vecine.  

În optica asta, în care faptele vorbesc de la sine, oare cât de caraghioasă și ipocrită e gargara pro-ieuropenilor de la Chișinău, care zbiară că secțiile de vot deschise de Rusia în așa-zisa Transnistria sunt ilegale, dar NU fac nimic altceva pentru a se opune ilegalităților și interferențelor rusești? 

Întreb din nou: pe unde vor ajunge la Moscova buletinele de vot care vor fi ștampilate în așa-zisa Transnistria, cu prilejul realegerii lui Putin?

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.