Cum îi vânează FSB-ul lui Vladimir Putin pe cei mai cunoscuți opozanți refugiați peste hotare. Cel mai apropiat colaborator al lui Alexei Navalnîi a fost bătut cu bestialitate la Vilnius. „Un salut clasic, tipic, în stil mafiot din partea lui Putin" / „Vor încerca să ne ucidă pe toți"


Cum îi vânează FSB-ul lui Vladimir Putin pe cei mai cunoscuți opozanți refugiați peste hotare. Cel mai apropiat colaborator al lui Alexei Navalnîi a fost bătut cu bestialitate la Vilnius. „Un salut clasic,  tipic, în stil mafiot din partea lui Putin" /  „Vor încerca să ne ucidă pe toți"

Leonid Volkov, fostul șef de cabinet al liderului opoziției ruse Alexei Navalnîi, ucis la 16 februarie, a suferit o fractură la braț și multe alte răni la picioare și în zona capului, după ce a fost atacat și bătut cu bestialitate, marți,  în fața casei sale din Vilnius, Lituania.

„M-au bătut ca pe carnea de friptură", a declarat victima, într-un mesaj video, explicând că atacatorul său l-a lovit de aproximativ 15 ori în picior cu un ciocan de frăgezit carnea. 

„Mă doare când merg, dar ei spun că osul nu este rupt. Mi-au fracturat însă brațul".

Volkov a fost spitalizat după agresiune, dar a cerut să fie lăsat acasă după ce brațul i-a fost pus în ghips. Declarațiile sale ulterioare sugerează că ar fi existat un singur atacator.

Aliatul de lungă durată al lui Navalnîi a calificat incidentul drept „un salut evident, caracteristic, tipic, în stil mafiot din partea lui Putin". 

„Salut și dumneavoastră, domnule Putin", a adăugat el, înainte de a-i îndemna pe ruși să participe la protestul organizat cu ocazia scrutinului prezidențial de week-endul viitor. 

Ivan Jdanov, actualul șef al Fundației Anticorupție a lui Navalnîi, a declarat că atacul a fost probabil menit să îl lase pe Volkov cu răni grave.

Purtătoarea de cuvânt a lui Navalnîi, Kira Yarmysh, a declarat jurnaliștilor că este posibil să fi fost doi atacatori. 

„Leonid a reușit să observe unul; soția sa crede că a văzut două persoane de la fereastră în ultimul moment", a afirmat ea, potrivit publicației Meduza.

 

Unitatea antiteroristă a poliției lituaniene investighează atacul. Comisarul adjunct al poliției, Saulius Tamulevičius, a declarat pentru postul de radio LRT că autoritățile iau în considerare mai multe variante.

 „A fost lansată o anchetă preliminară și facem tot ce putem face pentru a determina motivele și cauzele crimei. Au fost deja avansate mai multe teorii, iar când totul va deveni clar, vom putea oferi mai multe informații", a declarat Tamulevičius. El a adăugat că agresorul nu a fost găsit (până la ora redactării acestui material, miercuri, 13.03).

Poliția lituaniană a mai precizat că atacul a avut loc la ora locală 22:06, în fața locuinței lui Volkov de la periferia orașului Vilnius.

Ambasadorul SUA în Lituania, Kara McDonald, a comentat atacul pe contul său de pe X/ex-Twitter: „Sunt șocată de vestea atacului împotriva lui Leonid Volkov. Reziliența și curajul său în fața recentelor încercări de a-l reduce la tăcere și de a-l intimida sunt un model de curaj admirabil. Echipa Navalnîi rămâne o voce puternică împotriva represiunii și brutalității Kremlinului”.

 

Cu doar câteva ore înainte de a fi atacat, Leonid Volkov a vorbit cu Meduza despre amenințările cu care se confruntă asociații lui Navalnîi, în urma morții opozantului. „Principalul risc în acest moment este că vor încerca să ne ucidă pe toți", a spus el. „Asta este destul de clar".

Miercuri la amiază, pe canalul de Telegram al unui apropiat a fost postat un scurt mesaj din lui Leonid Volkov: 

`1. FSB nu se va oprit doar la astfel de avertismente. Știm asta. Indiferent ce măsuri de securitate sunt luate, numărul lor de resurse împotriva noastră este incomparabil mai mare. Dar noi suntem mai mulți. Există mai mulți oameni cinstiți. Întotdeauna va exista cineva care să ne ia locul.

2. Este evident că, după asasinarea lui Navalnîi, se vor ocupa și de toți cei care au părăsit Federația Rusă. Nici măcar nu este nevoie de un ordin special de la Kremlin: diferite grupuri de neisprăviți apropiate de Putin, vor încerca să îl servească pentru a arăta cine este mai puternic.

3. Toată lumea trebuie să înțeleagă, în sfârșit, că suntem în război cu cel mai mare rău al ultimilor ani ai secolului nostru.

Realizați acest lucru și țineți cont de el în lupta noastră.

Și, cel mai important, nu renunțați, nu renunțați.

Tocmai a fost publicat cel mai important articol politic al Iuliei Navalnaia (Putin isn’t a politician, he’s a gangster, Washington Post) despre cum ar trebui să se comporte Occidentul cu Putin. Sper că va fi ascultată.¬

 

 

 

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.