Recuperarea Tezaurului furat de ruși. Băsescu: "O să treacă și vremea lui Putin, că nu o fi veșnic acest criminal! Spun cu certitudine că aurul BNR va reveni acasă!". Fostul președinte al României anunță că, la nivelul UE, s-a format o alianță care susține demersul. Rezoluția ce urmează să fie votată pe 14 martie de Parlamentul European


Recuperarea Tezaurului furat de ruși. Băsescu: "O să treacă și vremea lui Putin, că nu o fi veșnic acest criminal! Spun cu certitudine că aurul BNR va reveni acasă!". Fostul președinte al României anunță că, la nivelul UE, s-a format o alianță care susține demersul. Rezoluția ce urmează să fie votată pe 14 martie de Parlamentul European

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a declarat miercuri, în emisiunea pe care jurnalista Ioana Constantin o realizează la B1TV, că rezoluția care se va afla mâine, 14 martie, pe agenda ședinței de plen a Parlamentului European și care vizează întreprinderea de demersuri pentru recuperarea Tezaurului României furat de Rusia va fi cel mai probabil adoptată, dat fiind faptul că cele mai influente formațiuni politice europene au transmis că o susțin. 

CITIȚI ȘI: Rareș Bogdan: "România nu a renunțat nicio clipă la tezaurul furat pur și simplu de Rusia!". Demersul pe care-l pregătește PPE în Parlamentul European

De asemenea, Traian Băsescu s-a arătat convins că "mai devreme sau mai târziu aurul Băncii Naționale a României va reveni acasă", adăugând în acest context că "o să treacă și vremea lui Putin, că nu o fi veșnic acest criminal". 

Ioana Constantin: Vreau să vă întreb cu privire la subiectul tezaurului. Știu că mâine se dezbate și se votează o rezoluție în Parlamentul European. În primul rând, ce cuprinde această rezoluție? De asemenea, ce șanse sunt pentru România să existe o discuție reală cu Federația Rusă despre Tezaurul României?

Băsescu: Astăzi s-a definitivat forma rezoluției. Am participat la aceste negocieri în cursul primei părți a zilei. Avem o formă negociată cu toate grupurile politice și care are toate șansele să treacă. Aș vrea să fiu foarte clar, că această rezoluție nu vizează toată povestea tezaurului, asta întrucât, în 1934 și în 1956, România a primit părți consistente din tezaurul cultural, arhivistic, artistic, care fuseseră predate la Moscova. Ținta acestei rezoluții este legată de Tezaurul Băncii Naționale, care era constituit din bijuteriile coroanei și mai ales din cele 91,5 de tone de aur fin, constând din monede de colecție în principal, deci mult mai valoros decât aurul sub formă de lingouri și care nu a fost returnat niciodată, deși a fost recunoscut ca fiind predat Moscovei. Părerea mea este că rezoluția va trece în această sesiune fără niciun fel de problemă, pentru că în negocieri am satisfăcut exigențele și cerințele tuturor formațiunilor politice, mai puțin a celor extremiste, dar formațiuni ca PPE, S&D și cea a domnului Macron sunt în alianță cu noi pentru trecerea rezoluției. 

Ioana Constantin: Din partea Federației Ruse să ne așteptăm la vreun răspuns cu privire la această chestiune care ține de tezaur?

Băsescu: La Federația Rusă ne putem aștepta la orice. Pentru noi ceea ce este important e să reușim să aducem alături de noi, în dezbaterea publică și în acțiunea politică, inclusiv forța Uniunii Europene, pentru că această rezoluție stabilește la sfârșit sarcini pentru președinta Comisiei Europene, pentru Înaltul Reprezentant, pentru Consiliul Uniunii Europene de a aduce în dezbatere și negociere problema Tezaurului Băncii Naționale a României.

Ioana Constantin: Spuneați dumneavoastră că Putin zicea că aurul este de negăsit atunci când a existat această discuție. Drept replică, dumneavoastră ziceați că sunteți convins că este în continuare păstrat undeva. 

Băsescu: Categoric da. Nu cred că aurul României a fost utilizat la ceva. El e păstrat ca o pârghie de presiune împotriva României. Însă, ceea ce vă pot spune cu certitudine este că mai devreme sau mai târziu aurul Băncii Naționale a României va reveni acasă.

Ioana Constantin: Credeți în această chestiune, chiar dacă Federația Rusă este astăzi un stat implicat în continuare în acțiuni criminale, în războiul din Ucraina?

Băsescu: O să treacă și vremea lui Putin, că nu o fi veșnic acest criminal!

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.