Președintele Poloniei ridică ștacheta la nivelul NATO: "A sosit momentul să creștem alocarea pentru Apărare la 3% din PIB!" / "Alianța Nord-Atlantică trebuie să rămână deschisă pentru extinderea ulterioară! În viitorul apropiat, NATO ar trebui să poată lua o decizie îndrăzneață de a admite Ucraina!"


Președintele Poloniei ridică ștacheta la nivelul NATO: "A sosit momentul să creștem alocarea pentru Apărare la 3% din PIB!" / "Alianța Nord-Atlantică trebuie să rămână deschisă pentru extinderea ulterioară! În viitorul apropiat, NATO ar trebui să poată lua o decizie îndrăzneață de a admite Ucraina!"

Președintele polonez Andrzej Duda a declarat în urmă cu câteva zile că intenționează să-i convingă pe aliații NATO să majoreze cheltuielile pentru Apărare la 3% din PIB. De asemenea, președintele Poloniei a pledat, din nou, pentru o accelerare a procesului de aderare a Ucrainei la NATO. 

Într-un editorial redactat pentru The Washington Post, Duda a precizat următoarele:

"În urmă cu 25 de ani, visul generațiilor de polonezi s-a împlinit. După două secole de luptă pentru menținerea unui stat independent, urmate de patru decenii de dominație sovietică, Republica Polonia a fost admisă oficial, pe 12 martie 1999 – împreună cu Cehia și Ungaria – în Organizația Tratatului Atlanticului de Nord, cea mai puternică alianță militară din lume."

"Și am folosit bine acest interval de timp. Polonia, poziționată strategic, fiind totodată a cincea țară ca mărime a Uniunii Europene în ceea ce privește populația și suprafața, cu un PIB de 690 de miliarde de dolari, reprezintă unul dintre cei mai implicați membri ai NATO. Forțele armate poloneze sunt în conformitate cu standardele Alianței în materie de instruire, comandă și echipamente – achiziționate în mare parte de la furnizori din SUA. Cheltuielile noastre anuale pentru Apărare au atins un nivel record în cadrul NATO și se ridică la aproape 4% din PIB." 

"Armata poloneză fie a participat, fie participă în continuare la o serie de misiuni de menținere a păcii conduse de NATO și ONU, inclusiv în Kosovo, Liban, Irak, Afganistan și în țări africane. Aceste misiuni și exerciții comune constante au stimulat încrederea și respectul între soldații polonezi și americani, în timp ce își riscă viața pentru îndeplinirea unor sarcini dificile."

"Ambițiile imperialiste împing Moscova către confruntarea directă cu NATO"

"Ordinea mondială bazată pe reguli, la a cărei modelare a contribuit Polonia, a fost zguduită pe 24 februarie 2022, atunci când Rusia a lansat o invazie la scară largă asupra Ucrainei. Războiul în Ucraina a fost purtat cu o intensitate comparabilă cu bătălii din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Încă de la începutul conflictului, Polonia s-a implicat, în cea mai mare măsură posibilă, în acordarea asistenței diplomatice, militare și logistice, precum și a ajutorului umanitar pentru vecinul nostru atacat."

"Polonia avertizează de multă vreme cu privire la un astfel de scenariu. Acum, în timp ce urmărim conflictul din proximitate, afirmăm următoarele: O întoarcere la status quo ante nu este posibilă. Ambițiile imperialiste ale Rusiei și revizionismul agresiv împing Moscova spre o confruntare directă cu NATO, cu Occidentul și, în cele din urmă, cu întreaga lume liberă. Federația Rusă și-a trecut economia pe modul de război. Își alocă aproape 30% din bugetul anual pentru a se înarma. Acest număr, dar și alte date care vin din Rusia sunt alarmante. Regimul lui Vladimir Putin reprezintă cea mai mare amenințare la adresa păcii globale de la sfârșitul Războiului Rece încoace."

"A sosit momentul să creștem alocarea la 3% din PIB"

"Prin urmare, în timpul vizitei mele la Washington, voi propune un răspuns din partea NATO care să fie adecvat pentru a face astfel față amenințării."

"Cu zece ani în urmă, la Summitul NATO de la Newport, Țara Galilor, toți aliații s-au angajat să cheltuiască cel puțin 2% din PIB-ul lor anual pentru Apărare. Cred că, din pricina amenințărilor tot mai mari, a sosit momentul să crească acest prag la 3% din PIB. Intenționez să-i conving pe aliații noștri să facă acest lucru. Atât în America, cât și în Europa. Mă bucur că, după ce au depășit deja acest prag minim, Statele Unite și Polonia pot oferi un exemplu și pot constitui o inspirație pentru alții."

"Când ne amintim de aderarea Poloniei la NATO, merită remarcată abordarea vizionară a liderilor de la acea vreme. A patra extindere a Alianței, din anul 1999, a reprezentat un eveniment marcant, comparabil cu aderarea Germaniei de Vest la NATO în 1955. În ambele cazuri, Moscova s-a opus, dar cu toate acestea, liderii alianței au rămas fermi în hotărârea lor. În ambele cazuri, a urmat o stabilizare pe termen lung a arhitecturii europene de securitate."

"NATO trebuie să rămână deschisă pentru extinderea ulterioară"

"Astăzi, NATO trebuie să fie la fel de îndrăzneață și fără compromisuri în acțiunile sale, așa cum a fost acum 25 de ani. Sunt încântat că Alianța a primit Suedia și Finlanda ca membri ai săi – state care și-au păstrat statutul neutru vreme de decenii. Dar NATO trebuie să rămână deschisă pentru extinderea ulterioară. Lipsa dezamăgitoare de unitate de la Summitul NATO din aprilie 2008 a făcut zadarnice eforturile Poloniei, ale altor țări din regiunea noastră și ale diplomației americane: Ucrainei și Georgiei nu li s-a oferit o cale clară spre aderare, ceea ce le-a lăsat vulnerabile față de agresiunea rusească. Rusia a invadat Georgia la doar câteva luni după summit și a atacat peninsula ucraineană Crimeea și regiunea ucraineană Donbas în 2014."

"Acesta este un capitol regretabil din istoria NATO și oferă o lecție importantă pentru viitor. Ceea ce are nevoie Alianța astăzi este: unitate, unitate și mai multă unitate! Membrii NATO trebuie să lucreze coordonat la viitorul Alianței, la investițiile lor în securitate și la o strategie comună de sprijin pentru Ucraina. Cred că Summitul din iulie de la Washington, care marchează cea de-a 75-a aniversare a NATO, va produce decizii semnificative în acest sens."

"Unul pentru toți și toți pentru unul!"

"Polonia consideră că NATO reprezintă principalul pilon global al securității, o comunitate de națiuni libere întemeiată pe valori universale. Credem în principiul solidarității: «Unul pentru toți și toți pentru unul». Polonia consideră că această forță, care decurge din unitate, nu poate fi egalată de nicio putere agresivă."

"În același timp, Polonia recunoaște și apreciază conducerea SUA la nivelul Alianței – evident fundamentată pe cele mai puternice baze posibile, inclusiv forța de muncă, precum și pe aderarea la obiectivele neschimbate ale NATO. Menționez că Polonia și-a început calea către aderarea la NATO atunci când George H.W. Bush era președinte, iar procesul a fost finalizat în timpul mandatului președintelui Bill Clinton. De asemenea, Congresul a fost unit în această chestiune – pentru că nu este un secret că o NATO puternică în Europa Centrală și de Est constituie un obiectiv durabil, strategic al Statelor Unite ca lider al Alianței."

"Cooperarea strategică polono-americană se dezvoltă indiferent de cine se află la putere"

"Acest lucru rămâne neschimbat și în prezent. Cooperarea strategică poloneză-americană se dezvoltă, indiferent de cine se află la putere, fie în Polonia, fie în Statele Unite. În ceea ce privește consolidarea NATO și cooperarea militară cu America, toți politicienii din Polonia, indiferent de culorile lor politice, au vorbit întotdeauna și vor continua să vorbească cu o singură voce."

"În prima jumătate a anului 2025, Polonia va deține președinția Uniunii Europene. Prioritatea noastră generală va fi: o prezență mai semnificativă a Statelor Unite în Europa, ceea ce presupune o prezență mai activă americană în următoarele domenii: militar, economic și politic. Nu există NATO puternică fără Europa, nu există o Europă puternică fără Statele Unite și NATO." (sursa: AICI)

Făcând precizări suplimentare privitoare la obiectivul asumat de a convinge țările aliate să aloce 3% din PIB pentru Apărare, Duda a reliefat că este mai puțin probabil ca o Alianță Nord-Atlantică robustă să fie pusă la încercare.

"Nimeni nu va îndrăzni să atace o NATO puternică; nimeni nu va îndrăzni să atace țări puternice; nimeni nu va îndrăzni să atace țările care vor ști să se apere eficient, țări care vor fi gata să se ridice pentru a-și apăra granițele și teritoriul", a subliniat Duda. 

Reflectând asupra angajamentului Poloniei față de apărare și securitate, Duda a lăudat atât Executivul actual de la Varșovia, cât și guvernările precedente pentru eforturile lor de a consolida componenta țării de descurajare. 

"Răspunsul la agresiunea rusă constă în creșterea capacităților militare ale NATO. Trebuie să existe un răspuns clar și îndrăzneț la agresiunea rusă; acel răspuns va consta în creșterea potențialului militar al Alianței Nord-Atlantice", a zis Duda. 

Președintele polonez a subliniat importanța strategică a celei mai recente runde de extindere a NATO, care a presupus primirea în Alianță a Finlandei și Suediei. În acest sens, Duda a declarat că decizia este o dovadă a forței tot mai mari a Alianței, respectiv un mesaj pentru Rusia.

"Pentru noi, în special în partea noastră a Europei, această ultimă extindere este de o importanță fundamentală. Alianța Nord-Atlantică a admis două națiuni foarte puternice, cu armate foarte puternice în vecinătatea noastră, în regiunea Mării Baltice", a continuat Duda. 

"În viitorul apropiat, NATO ar trebui să poată lua o decizie îndrăzneață de a admite Ucraina", a conchis președintele Poloniei. (sursa: AICI)

CITIȚI ȘI: Președintele Poloniei pledează ca Ucraina să fie invitată cât mai repede să adere la NATO, chiar dacă aderarea propriu-zisă nu e posibilă "în timpul războiului". Importanța unei astfel de invitații oficiale

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.