Situația complicată de pe front obligă Ucraina să ia în calcul „metoda Prigojin” / Mai mulți parlamentari ucraineni propun să fie mobilizați și pușcăriașii. „Condamnații și-au exprimat dorința de a-și proteja țara"


Situația complicată de pe front obligă Ucraina să ia în calcul „metoda Prigojin” / Mai mulți parlamentari ucraineni propun să fie mobilizați și pușcăriașii. „Condamnații și-au exprimat dorința de a-și proteja țara"

Kievul are nevoie urgentă de cel puțin jumătate de milion de noi soldați pentru a permite forțelor sale armate epuizate în înfruntările care durează de peste doi ani să se odihnească și să se refacă.

Situația alarmantă, aproape disperată, a determinat 14 deputați ucraineni să urmeze exemplul Rusiei din 2022 și să propună, miercuri, un proiect de lege care ar permite deținuților să servească în armată, scrie publicația Politico.

 

Există mii de condamnați în Ucraina care doresc să se înroleze, a susținut ministrul Justiției, Denys Malyuska, în timpul unui teledon național ucrainean săptămâna trecută. Oficialul a spus că nu vede nimic eronat în recrutarea unor infractori, potențial ucigași, dacă pot ajuta la eliminarea invadatorilor ruși.

Legea ucraineană nu permite în prezent ca prizonierii să fie recrutați.

Cu toate acestea, la începutul invaziei Rusiei, în februarie 2022, guvernul ucrainean a grațiat peste 300 de prizonieri care doreau să se înroleze în armată. Așadar, propunerea celor 14 deputați, pe „modelul lui Evgheni Prigojin”,  fostul finanțator al trupelor de mercenari Wagner care a recrutat personal deținuți din închisorile Rusiei pentru frontul din Ucraina, nu este o premieră absolută.

„Aș spune că a fost o experiență cu bune și cu rele. Unii dintre condamnați au devenit eroi și au primit chiar și medalii. Alții, din varii motive, au dat dovadă de lașitate, dar nu se poate spune că au provocat prea mult rău", a declarat Malyuska.

Ministrul mai spune că proiectul de lege pentru deținuți va fi examinat în cel mai scurt timp posibil, deoarece nu există, în prezent, vreun parlamentar care să se opună acestei propuneri.

„Toată lumea înțelege că putem folosi deținuți. Iar condamnații și-au exprimat dorința de a-și proteja țara", a declarat ministrul.

Cu toate acestea, legiuitorii ucraineni trebuie să stabilească exact cine și în ce condiții va fi eliberat pentru a lupta. De asemenea, nu este clar dacă aceștia vor beneficia de grațiere pentru participarea la război.

„Nu toți comandanții militari sunt pregătiți să accepte pușcăriași și prizonieri în unitățile lor, dar nu vom impune și nu intenționăm să impunem nimănui astfel de persoane mobilizate. Cel mai probabil, acestea vor face parte din detașamente separate", a declarat Malyuska.

El a adăugat că doar deținuții care și-au ispășit cea mai mare parte a pedepsei și nu sunt considerați un pericol pentru public vor putea să se înroleze.

„Armata ne-a cerut să îi excludem de la o eventuală mobilizare pe cei care au încălcat disciplina militară și au comis infracțiuni în timpul îndeplinirii serviciului militar. De asemenea, nu se pune problema să fie recrutați cei care au comis infracțiuni împotriva statului. Prin urmare, astfel de categorii nu vor fi probabil mobilizate", a declarat el.

Rusia recrutează pușcăriași de mai bine de doi ani. Fostul „lord” al războiului Evgheni Prigojin, mort, în 23 august 2023, într-un bizar accident aviatic după criticile aduse apropiaților lui Vladimir Putin și rebeliunea din 23 iunie, același an, a făcut, luni de zile, în 2022, turul închisorilor rusești, oferind grațieri și alte beneficii condamnaților care se alăturau forțelor sale de mercenari din Grupul Wagner. După revolta eșuată și moartea lui Prigojin, Ministerul rus al Apărării a creat batalioane speciale formate în mare parte din prizonieri, numite Storm-V și Storm-Z.

Proiectul de lege ucrainean este un indiciu clar al dificultății întâmpinate de Kiev în recrutare de trupe suplimentare pentru a ușura astfel situația soldaților epuizați fizic și mental, care înfruntă, zilnic, o ploaie de bombe rusești. 

Potrivit Politico, Ucraina ar avea nevoie de aproximativ 500.000 de noi recruți pentru a putea realiza rotirea forțelor și refacerea pierderilor.

De asemenea, sunt în curs de revizuire legile de mobilizare. 

În prezent, doar bărbații cu vârsta de 27 de ani sau mai mult sunt înrolați, în vreme ce vârsta medie a soldaților ucraineni este de peste 40 de ani. 

 

Parlamentul de la Kiev lucrează la modificări ale legislației pentru a reduce vârsta de mobilizare la 25 de ani, dar problema este sensibilă din punct de vedere politic.

O primă încercare de a vota o astfel de lege (care ar fi redus vârsta de mobilizare, ar fi permis să fie mobilizați și bărbații cu dizabilități ușoare și ar fi înăsprit pedepsele pentru cei care se sustrag) a eșuat, iarna trecută, după ce mai mulți parlamentari au acuzat neclarități în formularea textului, încălcări ale drepturilor omului și a riscurilor de corupție.

Potrivit lui Vladimir Putin, în ianuarie, pe frontul din Ucraina se aflau în jur de 617.000 de soldați ruși. Tot el spunea că trupele sale ar număra (la nivelul lunii ianuarie) aproximativ 1,3 milioane de militari.

Ucraina ar dispune de 850.000 de militari, potrivit Politico care citează date oferite de instituțiile militare ucrainene.

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.