VIDEO. Agramatul plantat la Agricultură de baronul PSD Paul Stănescu invocă „geniul” tiranului criminal Nicolae Ceaușescu ca să justifice tunurile de milioane de euro din Delta Dunării


VIDEO. Agramatul plantat la Agricultură de baronul PSD Paul Stănescu invocă „geniul” tiranului criminal Nicolae Ceaușescu ca să justifice tunurile de milioane de euro din Delta Dunării

Agramatul Florin Barbu, pus ministru al Agriculturii de stăpânul său din Olt, baronul PSD Paul Stănescu, îmbogățit din mega-afaceri agricole mai mult sau mai puțin legale, nu prea reușește acordul dintre subiect și predicat, într-un interviu jenant acordat Euronews România, în care dezvăluie că îl are ca mentor și model în gestionarea agriculturii pe Nicolae Ceaușescu, numindu-l afectuos „președintele nostru” pe tiranul genocidar.

Întrebat despre dubioasele subvenții pentru stuful din Delta Dunării, devenit „pășune”, Barbu răspunde (redăm declarația needidată, așa cum a fost emisă de ministrul pesedist care este și deputat din 2020 ): 

„Sunt suprafețe în Delta Dunării cu pajiște. (…) Stuful în stare vegetativă are 70 la sută proteină pentru că…acum nu vreau să exagerez…președintele nostru, domnul Nicolae Ceaușescu nu spune că…degeaba…că stuful este aurul verde al României. Pentru că are foarte multe calități. Vorbim de o plantă care, în stare vegetativă, are 70% proteină și în stare uscată are 70% azot. Acel stuf din Delta Dunării poate fi folosit și ca îngrășământ ecologic și mai mult de atât, România este o țară care în momentul de față nu mai produce celuloză, iar materia primă în fabricarea hârtiei este stuf….da, președintele nostru a spus foarte clar: e aurul verde al României! Nu cred că a spus acest lucru dacă nu era adevărat. Sunt de acord cu el!”.

VIDEO de la minutul 30:50 aproximativ:



 

În Oltenia, Florin Barbu, 43 de ani, este cunoscut mai ales drept „Busi Mafiotul” și inițial  drept mână dreaptă a fostului primar al Slatinei, pușcăriașul Darius Vâlcov, fosta eminență cenușie a guvernărilor pesediste controlate de infractorul Liviu Dragnea. Se spune că are o avere impresionantă, ascunsă pe numele părinților (mari proprietari de terenuri, deși sunt niște modești pensionari) sau al altor interpuși. După epoca Vâlcov, Barbu s-a orientat rapid către membrii clanului Stănescu ale căror ordine și nevoie le împlinește de niște ani buni deja. Unele publicații au scris că Barbu și baronul Stănescu ar fi chiar neamuri, respectiv, nepot și unchi.

În 2014, „Busi” a ajuns, cu susținerea PSD, la conducerea Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare. La acel moment, protectorul său politic, Vâlcov, era ministru de Finanțe. Florin Barbu a rămas în funcție la ANIF până în 2020, în mandatul său fiind derulate proiecte de irigații de milioane de euro, cu firme de casă ale liderului PSD Olt (președinele CJ Olt, Marius Oprescu, un alt apropiat al baronului Stănescu) căror lucrări erau, la nivelul lui 2019, când PSD părăsea guvernarea, total nefuncționale. De altfel, Ludovic Orban spunea la preluarea guvernării „ANIF a cheltuit 500 milioane euro, iar pe canalele de irigaţii nu a curs nicio picătură de apă“.

Povestea stufului ajuns pășune. O achetă a echipei „România, Te iubesc” dezvăluia recent că s-au făcut modificări legislative, pe ascuns, în Parlament, pentru ca Delta Dunării să fie transformată în pășune

ProTV: „Paradisul din Deltă s-a transformat într-un câmp de luptă între politicieni puternici, oameni de afaceri importanţi şi instituţii ale statului. Bătălia se dă pe terenuri şi cine le contrează. Miza ajunge la sute de milioane de euro, afaceri cu ramificații în birourile din ministere şi parlament.

O lege modificată pe ascuns anul acesta (2023) în Parlament a transformat Delta Dunării în pajiște. A doua zi cineva a mers la cadastru şi a schimbat în acte terenurile Deltei din ape în păşuni. Iar prin ordin de ministru al Agriculturii stuful a fost transformat din pix în furaj. În spatele modificărilor bizare se afla o miză de zeci de milioane de euro.

Povestea asta este despre cum au fost modificate legi, hotărâri de guvern şi ordine de ministru într-un interval de mai puţin de 6 luni, fără ca cineva să-şi dea seama care este miza finală

Anul acesta în numele localnicilor din Delta întreaga forţă legislativă şi administrativă a statului român s-a pus în mişcare pentru că în final să beneficieze de pe urma tuturor modificărilor doar două firme în care au intrat Ştefan Alexandrul Stănescu, fiul lui Paul Stănescu, numărul doi în PSD. Şi soţia unui fost consilier de la Ministerul Dezvoltării din timpul mandatului lui Paul Stănescu. ( Fost consilier ale cărui afaceri din trecut sunt anchetate de DNA este nimeni altul decât Mădălin Iscru, preotul dubios din anchetele Recorder, n.red - VIDEO la finalul textului).

Din primăvară, recoltarea stufului, o activitate veche de zeci de ani în Delta, a fost trecută pe ascuns în categoria activităţilor agricole. Şi a devenit peste noapte eligibilă pentru subvenţii europene date în agricultură pentru …pajişti, nu pentru mediu sau deltă. Foştii guvernatori nu mai înţeleg nimic.

În această primăvară au solicitat subvenţii europene pentru 36.000 de hectare în Deltă. Şi ar urma să primească anual aproape 4,5 milioane de euro. Stuful a fost concesionat de la statul român pe o redevenţă de 17 ori mai mică. Deoarece la momentul semnării contractelor, în 2020, nimeni nu se gândea că recoltarea stufului are cum să devină vreodată o activitatea agricolă în urma căreia să şi primeşti bani europeni. În 25 de ani numai din subvenţii miza afacerii depăşeşte 100 de milioane de euro. Detalii AICI

 

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.