VIDEO. Emmanuel Macron revine cu declarații tranșante: „Rusia nu poate și nu trebuie să câștige acest război” / O victoria a Kremlinului ar reduce la „zero credibilitatea Europei”. Oricine susține „limite" în privința ajutorului acordat Ucrainei „alege înfrângerea". Întâlnire decisivă Macron - Scholz - Tusk la Berlin


VIDEO. Emmanuel Macron revine cu declarații tranșante: „Rusia nu poate și nu trebuie să câștige acest război” / O victoria a Kremlinului ar reduce la „zero credibilitatea Europei”. Oricine susține „limite" în privința ajutorului acordat Ucrainei „alege înfrângerea". Întâlnire decisivă Macron - Scholz - Tusk la Berlin

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat, joi, într-un interviu, că securitatea Europei este „în joc" în Ucraina, avertizând că o victorie a Rusiei împotriva Kievului „ar reduce la zero credibilitatea Europei".

De asemenea, președintele francez a susținut că țara sa este pregătită să se asigure că Rusia nu câștigă războiul din Ucraina, îndemnându-i pe aliați să nu impună limite în ce privește asistența acordată Kievului.

„Dacă situația s-ar deteriora, am fi gata să ne asigurăm că Rusia nu va câștiga niciodată acest război", a declarat Macron în timpul unui interviu la televiziunea franceză, avertizând că oricine susține „limite" în privința ajutorului acordat Ucrainei „alege înfrângerea".

Liderul francez a spus că este important ca Europa să nu traseze linii roșii, ceea ce fi interpretat drept un semnal de slăbiciune de către Kremlin și l-ar încuraja să continue invazia în Ucraina. 

„Avem un singur obiectiv: Rusia nu poate și nu trebuie să câștige acest război. Ajutăm de doi ani Ucraina și dacă situația degenerează nu va fi decât vina Rusiei. Dacă decidem astăzi să fim slabi în fața cuiva care nu are nicio limită, în fața cuiva care a încălcat toate limitele, dacă i-am spune cu naivitate că noi nu vom merge mai departe de atât sau de aici, în acel moment nu decidem pacea, ci ne decidem înfrângerea. Și îmi asum ce am spus deja în ce privește trimiterea de trupe. Pentru că sunt președintele republicii și misiunea mea este apărarea națională. (…) Ce se decide în acest moment în Ucraina? Este vorba despre un război existențial pentru Europa noastră și pentru Franța. (…) Ne-am impus de-a lungul celor doi ani prea multe limite în exprimare, iar acum este vorba despre o escaladarea a conflictului, dar nu suntem în război cu Rusia, însă nici nu vom permite ca Rusia să câștige acest război”, a afirmat Macron.

Chestionat asupra exprimării sale ambigue pe care francezii nu au pătruns-o până la capăt și solicitat de către unul dintre jurnaliștii-interlocutori să ofere o clarificare a momentului în care ar putea decide trimiterea de trupe franceze să se „bată” în Ucraina, Macron a refuzat să dea detalii despre cum ar putea arăta o desfășurare de trupe în Ucraina.

„Am motive să nu fiu precis", a spus el. „Nu am de gând să îi ofer (lui Putin) vizibilitate".

Macron a declarat că Franța nu va iniția niciodată o ofensivă împotriva Rusiei și că Parisul nu se află în război cu Moscova, în ciuda faptului că Rusia a lansat atacuri agresive împotriva intereselor franceze în Franța și în afara ei.

„Rusia este un adversar", a spus el, refuzând să o numească un inamic.

Macron a mai spus că speră că va veni și momentul să negocieze pacea cu un președinte rus, „oricine ar fi el", pentru prima dată prevăzând posibilitatea, în discursul său public, ca Putin să nu mai fie la conducerea Rusiei.



 

La sfârșitul lunii februarie, Macron a provocat tensiuni la nivel european prin refuzul de a exclude trimiterea de trupe terestre occidentale în Ucraina.

Ministrul francez al Apărării, Sébastien Lecornu, a declarat ulterior că, deși desfășurarea de trupe de luptă occidentale pentru a lupta în Ucraina nu era în discuție, o prezență militară mai mare ar putea include deminarea și antrenarea soldaților ucraineni pe teritoriul ucrainean.

În peisajul politic polarizat al Franței, războiul Rusiei împotriva Ucrainei a apărut ca un subiect fierbinte major.

Președintele francez a încercat să sublinieze importanța unui sprijin mai mare pentru Ucraina, încercând în același timp să prezinte formațiunea ultranaționalistă extremistă Rassemblement National (partidul Adunarea Națională) drept un aliat al Kremlinului. 

Membri ai partidelor de opoziție, atât de dreapta, cât și de stânga, l-au acuzat pe președinte că se folosește de conflict pentru a spori poziția coaliției sale de centru înaintea alegerilor europene din iunie. 

Alegerile europene sunt văzute ca o etapă cheie înaintea următoarelor alegeri prezidențiale din Franța, din 2027, când Marine Le Pen este așteptată să candideze, pentru a patra oară, la funcția funcția supremă, în condițiile în care Macron nu mai poate candida din cauza limitelor de mandat.

Macron urmează să se întâlnească, vineri, la Berlin, cu cancelarul german Olaf Scholz și cu premierul polonez Donald Tusk la Berlin, în cadrul unui summit menit să transmită unitate și consens european, după tensiunile iscate (între Macron și Scholz) din cauza divergențelor privind modul în care trebuie sprijinită Ucraina.

Ucraina se confruntă cu dificultăți pe câmpul de luptă, mai ales în respingerea atacurilor trupelor rusești, în condițiile în care forțelor Kievului le lipsește muniția vitală pentru a rezista, iar ajutorul din partea aliaților occidentali s-a împotmolit.

Pachetul de 60 de miliarde de dolari (55 de miliarde de euro) este blocat, în Congres, în continuare, de către republicani, iar președintele Joe Biden a admis că suportul provizoriu acordat, marți, Ucrainei în valoarea de 300 de milioane de dolari nu rezolvă mare lucru.

Complicata misiune de a ajuta Kievul să reziste revine, așadar Parisului, Berlinului și Varșoviei care au și sarcina de a mobilizat „întreaga Europă" pentru a oferi Ucrainei un nou ajutor, a precizat Tusk.

Dezacordurile mocnite dintre Macron și Scholz au amenințat însă să submineze cooperarea dintre aliați.

Divergențele dintre Franța și Germania „ar putea să fi culminat cu ceea ce am văzut în ultimele săptămâni, dar dificultăți există deja de multă timp", a declarat Nico Lange, analist al Conferinței de Securitate de la Munchen (MSC).

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.