La Cernăuți va fi prezentată o serie de filme și documentare despre curajul și eroismul militarilor ucraineni din nordul Bucovinei, printre care sunt și etnici români, în lupta împotriva ocupanților ruși


La Cernăuți va fi prezentată o serie de filme și documentare despre curajul și eroismul militarilor ucraineni din nordul Bucovinei, printre care sunt și etnici români, în lupta împotriva ocupanților ruși

Seria de filme "Pregătiți pentru rezistență (Готові до спротиву)" va prezenta poveștile de luptă și de viață ale militarilor nord-bucovineni, printre care sunt și etnici români, în luptele de pe fronturile din nordul, estul și sud-estul Ucrainei împotriva invadatorilor ruși.

Filmele vor fi prezentate în cinematografele cernăuțene începând cu ziua de astăzi, 16 martie. De asemenea, vor putea fi vizionate și alte filme, dar și documentare de scurt și lung metraj despre militarii ucraineni, inclusiv despre luptătorii brigăzii 107 de apărare teritorială din Cernăuți (107 окрема бригада Сил територіальної оборони ЗСУ). Organizatorii au anunțat că intrarea este liberă pentru toate persoanele. 

Prezentarea filmelor și documentarelor despre armata ucraineană este un proiect ce face parte din Zilele Filmului TRO - un turneu național al echipei TRO Media ce presupune prezentarea de documentare și istorii, precum și expoziții de fotografie organizate de militarii Serviciului de Relații Publice al Forțelor de Apărare Teritorială ale Forțelor Armate ale Ucrainei despre curajul și eroismul militarilor ucraineni în lupta împotriva ocupanților Rusiei genocidare. 

În plus, spectatorilor le va fi prezentată expoziția "Durata unui război (Довжиною у війну)". Este vorba despre o expoziție de fotografii de reportaj pe teme militare realizate de către Forțele Armate ale Ucrainei – mai exact, de colonelul Oleksiy Dmytrashkivskyi, șeful relațiilor publice al Comandamentului Forțelor de Apărare Teritorială, și fotograful, sergentul Oleh Palchyk. 

Potrivit organizatorilor, scopul principal al evenimentului "Zilele Filmului TRO" este să arate spectatorului războiul așa cum este el în realitate, fără înfrumusețare, să prezinte dovezi documentate ale crimelor de război săvârșite de armata rusă pe teritoriul Ucrainei, să contribuie la întărirea motivației pentru serviciul militar în cadrul Forțelor Armate ale Ucrainei în rândul cetățenilor pasibili de serviciu militar și să contribuie la formarea educației naționale și patriotice în rândul tinerei generații de ucraineni, scrie portalul cernăuțean local promin.cv.ua (detalii AICI).

Tot ce trebuie să știți despre expoziția "Durata unui război" și seria de filme "Pregătiți pentru rezistență (Готові до спротиву)" 

Aproximativ 200 de fotografii din timpul războiului (incluse în această expoziție) sunt dovezi fotografice ale crimelor de război ale armatei ruse. Altele includ chipurile și portretele documentare ale bravilor soldați ucraineni, inclusiv etnici români, care au apărat eroic statalitatea Ucrainei în diferite zone ale liniei de front timp de peste doi ani, activitatea unităților de luptă ale Forțelor Armate ale Ucrainei și dinamica creșterii puterii de luptă și a victoriilor.

Unele fotografii au fost realizate imediat după eliberarea diverselor localități și orașe, printre care suburbiile capitalei Kiev - localitățile Bucha, Borodyanka, Stoyanka. Aceasta e o amintire a "lumii rusești frățești" care a fost foarte aproape să ocupe capitala ucraineană. 

Filmele "Pregătiți pentru rezistență (Готові до спротиву)" reprezintă o serie de documentare despre brigăzile Forțelor de Apărare Teritorială ale Forțelor Armate ale Ucrainei, inclusiv brigada 107 din Cernăuți. Seria documentează istorii de luptă și de viață ale militarilor unităților de apărare teritorială. 

Majoritatea soldaților din aceste unități militare nu au avut nimic de-a face cu armata, dar, în primele zile ale invaziei la scară largă a Rusiei, au pus mâna pe arme și au mers voluntar să-și apere patria. Acești oameni – printre care oameni de afaceri, profesori, oameni de știință și alți profesioniști înainte de începerea invaziei rusești – se află acum în cele mai fierbinți locuri de pe front și ripostează atacurilor inamicului. 

Filmul "Brigada 107" din seria "Pregătiți pentru Rezistență" acoperă perioada de la începutul războiului de agresiune și ocupație al Rusiei până în iunie 2023. Acestea sunt istoriile soldaților, sergenților și ofițerilor brigăzii de apărare teritorială din Cernăuți aflați în război: un antreprenor care și-a părăsit afacerea pentru a salva statul și care și-a pierdut piciorul în război, dar continuă să apere Ucraina; un preot care a pus mâna pe armă și a plecat la război; un soț și o soție care servesc împreună în armata ucraineană și mulți alți apărători.

Autorii filmului, cineastul Oleksandr Tkachuk  și jurnalistul Mykola Kobyliuk, ambii originari din Cernăuți, care au servit în unitățile TRO încă de la începutul invaziei la scară largă, au încercat să prezinte oameni obișnuiți, poveștile lor, motivațiile personale și fenomenul apărării teritoriale din perspectiva militarismului contemporan. Trailerul filmului poate fi vizionat AICI

Precizăm că Brigada a 107-a separată din Cernăuți a Forțelor de Apărare Teritorială a Forțelor Armate ale Ucrainei este una dintre cele mai ,,colorate” din punct de vedere etnic unități militare. În cadrul acesteia își servesc patria ucraineni, ruteni și huțuli (subgrupe etnice ucrainene), dar și etnici români. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.