Și tu, Venediktus?


Și tu, Venediktus?

(a se citi cu prudență – pamfletul este despre deontologi moraliști)

”Din bătrâni te udă roua, 

Dar acum ți-i soarta nouă! 

Păpușoi de la Moldova! 

Păpușică, păpușoi! Ți-i de trai, acum la noi!”

(Nicolae Sulac – Păpușică, păpușoi)

Vai, vai, vai, ce zarvă mare, tocmai inima-ți tresare... atunci când este spartă monotonia de pe malurile Bâcului! În sfârșit, acei moraliști de weekend, pseudo-jurnaliști a căror articole n-ar fi reușit să treacă de testul compunerii de clasa a șaptea, securiști travestiți în ONG-iști umflați în pene după maratoane de coffee-break-uri, analiști de vodevil plătiți din gras ca să ambaleze bârfele în analize, au sărit ca arși! Brusc au lăsat pe seama istoriei cele patru ore galbene cu profeții despre trecut, găsindu-și o nouă țintă.

Acesta este Alexei Venediktov, fost magnat media și o figură ticăloasă a intelectualității ruse, care a ciugulit zeci de ani mărunțiș din palma Gazpromului (adică, din buzunarul lui Putin). Tot el este cel care a validat moral falsificarea alegerilor din Moscova prin promovarea votului electronic în 2019. În timp ce în Rusia riști să fii băgat la dubă pentru un like pe Facebook, acest „intelectual de serviciu al Kremlinului” rămâne a fi bine mersi în actualul peisaj al Rusiei putiniste.

În ultimele săptămâni, ochii acestor martiri ai moralității au vărsat căldări de lacrimi virtuale la știrea morții lui Aleksei Navalnîi. Poate că ar fi fost o idee bună ca înainte de a se asocia cu Venediktov, să-și întindă degetele spre internet și să vadă ce scria Navalnîi despre acest „champagne liberl” coafat de vânt. Dar, hei, hei, hei... cine mai are timp pentru cercetare atunci când există oportunitatea să-ți tragi un selfie alături de un VIP „venit de la oraș”!

Ce este de-a dreptul amuzant în toată această comedie. Ei bine, atunci când Venediktov își făcea poze alături de doi indivizi toxici și românofobi la Orheiul Vechi, sau dialoga prietenește cu Petru Kirilovici, parcă nu s-au auzit clopotele criticii, nu-i așa? Nici măcar atunci când primul diplomat de pe Bâc, cu o mină autosuficientă, a la Chiriţa Bârzoi ot Bârzoieni, îmbăiat în lumina reflectoarelor, oferea generos interviuri lui Venediktov în birourile ministeriale, la fel, nu prea s-a simțit cineva deranjat.

Și ce-i supără acum? Păi că Alexei Venediktov urmează să facă un interviu cu Shor. O, Doamne ferește, ce surpriză! Shor este suspectat că lucrează pentru Kremlin. Venediktov, sub acoperire, face exact același lucru. Deci, dacă tot strigăm de pe fiecare acoperiș că Moscova poartă un război hibrid împotriva Moldovei, de ce să ne mirăm că Moscova oferă o platformă de legitimare politică pentru omul lor de influență? Venediktov a făcut bani cu Gazprom, iar acum dansează tango-uri cu Shor. Este doar un alt episod din saga sa de „succese”. Care-i mirarea în toată această piesă ieftină de teatru? 

Rusia morală și intelectuală nu este astăzi la Moscova. Pe cei care nu au reușit să plece peste hotare, Putin i-a băgat la pușcărie. Bine mersi, în Moscova stau doar sculele Kremlinului. Eu cred că în mod normal, dacă tot declaram că suntem în război hibrid, autoritățile trebuiau să-i interzică acestui personaj accesul pe teritoriul RM. 

În trei decenii, moldovenii tot nu s-au vindecat de acel reflex al "rafinatului" provincial atunci când vine cineva "de la oraș". Este cu adevărat fascinant să privești expresia lor de uimire și admirație, ca și cum ar fi țărani care descoperă un avion pentru prima dată. Apoi, își îndreaptă privirea cu încântare spre fiecare detaliu, ca și cum ar fi observatori ai unei artefacte prețioase, murmurând în sinea lor: ”...oh, de m-ar vedea mama acum!”.

...da, provincialismul – mereu o sursă inepuizabilă de comedie involuntară. Cât de delicios de ridicol poate fi uneori!

(Alexandru Tănase a fost ministru al Justiției și președinte al Curții Constituționale în R.Moldova)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.