Tensiuni la Sofia după moartea Patriarhului Neofit. Coordonată de serviciile secrete ale Moscovei, tabăra pro-rusă vrea să impună un patriarh kremlinopat în Bulgaria. Disputele au început mult prea devreme


Tensiuni la Sofia după moartea Patriarhului Neofit. Coordonată de serviciile secrete ale Moscovei, tabăra pro-rusă vrea să impună un patriarh kremlinopat în Bulgaria. Disputele au început mult prea devreme

Doctor în filologie, etnolog, traducător, scriitor și publicist, Gheorghiță Ciocioi explică, pe Facebook, implicațiile morții Patriarhului Neofit al Bulgariei, care a fost înmormântat astăzi. Dispariția acestuia a generat dispute acide la Sofia, nepermis de devreme, referitoare la viitorul patriarh. De notat că, la fel ca în Ucraina sau în R.Moldova, și în Bulgaria există ierarhi care ascultă de comanda Kremlinului, situația fiind destul de tensionată. 

Vă prezentăm comentariile lui Gheorghiță Ciocioi: 

”Astăzi are loc înmormântarea Patriarhului Neofit al Bulgariei. Lângă catedrala Sfânta Nedelea din centrul Sofiei.

Cel mai important site de analize religioase din această țară – Dveri.Bg –, se plânge de atacuri DDoS fără precedent, în ultimele două zile neputând fi accesat din străinătate, în vreme ce în Bulgaria rămâne pentru ceasuri întregi inactiv. 

Din nefericire, disputele între taberele pro-rusă și pro-occidentală, privind noul patriarh, la Sofia, s-au declanșat nepermis de devreme.

Situația este oarecum asemănătoare cu cea din Ucraina, ori chiar de peste Prut, existând aici ierarhi cu dublă comandă politică (Sofia, Moscova). De vină nu ar fi doar studiile lor la Moscova, cât activitatea rețelelor serviciilor secrete rusești în țara vecină. A devenit altfel proverbială expulzarea, în ultimul sfert de veac, a zeci de diplomați și cetățeni ruși din capitala bulgară, pe motivul conducerii de către aceștia a unor rețele de spionaj și propagandă rusă”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.