Lupta cu spălarea rusească pe creier. Școala secretă: câțiva profesori ucraineni le predau online copiilor din zonele ocupate de hoardele lui Putin, aceștia fiind supuși unei rusificări brutale. Cursurile sunt urmate clandestin, părinții riscând oricând să fie arestați de FSB-GRU


Lupta cu spălarea rusească pe creier. Școala secretă: câțiva profesori ucraineni  le predau online copiilor din zonele ocupate de hoardele lui Putin, aceștia fiind supuși unei rusificări brutale. Cursurile sunt urmate clandestin, părinții riscând oricând să fie arestați de FSB-GRU

Un articol publicat de BBC arată modul în care câțiva profesori ucraineni luptă împotriva programului de spălare a creierelor copiilor din teritoriile ocupate, impus de Moscova genocidară. 

Acum, în școlile din Crimeea, Donbas, Herson sau Zaporojie atârnă portrete ale lui Vladimir Putin pe pereții vechilor săli de clasă în care elevii trebuie să învețe și să cânte imnul național al Rusiei, să știe varianta rusă a istoriei sau chiar sunt chiar obligați să scrie „scrisori inspiraționale” către soldații ruși. (Am trecut și noi printr-o epocă similară a terorismului comunist de stat, când portretul întinerit al criminalului analfabet Ceaușescu atârna în toate sălile de clasă iar copiii, care învățau o ”istorie” profund falsificată, erau nevoiți să cânte repetitiv mizeria ”Trei culori cunosc pe lume”)

Copiii sunt învățați că Ucraina nu este o țară adevărată, iar cei care ar vrea să conteste programa își pun în pericol părinții, care sunt amenințați cu bătăi sau torturi, conform relatării unei profesoare care a explicat situația pentru BBC. 

După 20 de ani la catedră, ea a fugit din Melitopolul ocupat de armata rusă, stabilindu-se într-una din zonele libere ale Ucrainei, de unde predă pe o platformă online lecții pentru „salvarea minților copiilor ucraineni” alături de câțiva din foștii ei colegi. 

„Odată ce am lansat platforma, am scris o scrisoare neutră, oferind cursurile tuturor părinților”, a precizat profesoara ucraineană. 

„Nu știam cine este pro-ucrainean sau pro-rus, iar ei știau adresa mea de acasă și cine sunt rudele mele, iar numai rostirea cuvântului ‹ocupație› poate duce la vizitarea casei tale de către autoritățile ruse”, a punctat ea. 

În timp, sute de familii au acceptat oferta profesoarei de a preda programa ucraineană – iar numărul este în creștere, în condițiile în care orice semn de loialitate față de Ucraina, cum ar fi temele unui copil scrise în ucraineană în loc de rusă, ar putea duce la o călătorie la secția de poliție. 

Acum, copiii, după ce vin de la școală, unde le este impusă programa propagandistică rusă, urmează cursurile online secrete cu profesori ucraineni. Elevii folosesc nume false și țin camerele închise, iar pentru cei care nu au acces la internet se fac înregistrări. 

„Nu este atât de important să-i învățăm pe copii în ce an s-a născut poetul Taras Sevcenko sau regulile geometriei, ci să-i menținem conectați cu cultura ucraineană”, a explicat profesoara. 

Ea a relatat și situația unuia dintre elevii care urmează cursurile sale online și care are de suportat la școală presiunile regimului impus de ocupația rusă:

”Am un elev care a venit acasă după lecțiile de rusă și a plâns. Este prea multă presiune psihologică pentru un copil. Toată viața lui a trăit într-un mediu ucrainean și, brusc, totul s-a schimbat”. (sursa AICI). 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.