Chiar înaintea alegerilor, Biden apasă pedala ecologismului radical, impunând norme foarte severe în cazul autovehiculelor cu motoare cu ardere internă, pentru a impulsiona astfel vânzarea mașinilor electrice


  • ACP
  • Mar 18, 2024 21:34
  • 534
Chiar înaintea alegerilor, Biden apasă pedala ecologismului radical, impunând norme foarte severe în cazul autovehiculelor cu motoare cu ardere internă, pentru a impulsiona astfel vânzarea mașinilor electrice

Administrația Biden are în pregătire înăsprirea limitelor de poluare la autovehiculele cu motoare cu ardere internă, pentru a ajuta la creșterea vânzării autovehiculelor electrice, mai ales în condițiile scăderii acestor vânzări din ultimele luni.  

Conform Bloomberg, normele vor fi anunțate în câteva zile de Agenția pentru Protecția Mediului din Statele Unite, care a calculat că, pentru a îndeplini obiectivele ecologice propuse, modelele electrice ar trebui să reprezinte aproximativ două treimi din vânzările de mașini și camioane ușoare în 2032.

"Mașinile și camioanele ușoare reprezintă aproximativ 20% din amprenta de carbon", a spus Manish Bapna, șeful Fondului de Acțiune pentru Apărarea Resurselor Naturale, așadar înăsprirea normelor de poluare pentru autovehiculele cu ardere internă ar fi "absolut esențială pentru progresul real, concret" în domeniul reducerii emisiilor de carbon.  

Această măsură, care stabilește limite noi în cazul poluării ce duce la emisii de dioxid de carbon, smog și funingine, este văzută drept una dintre cele mai importante reglementări climatice impuse de administrația Biden. Asta în condițiile în care sectorul transporturilor reprezintă în prezent în SUA cea mai mare sursă de poluare ce cauzează încălzirea planetei. 

Măsura ar ajuta Washingtonul să-și îndeplinească și angajamentul Acordului de la Paris de a reduce cel puțin la jumătate emisiile de gaze cu efect de seră ale țării până în 2030. Momentul ales de administrația Biden pentru impunerea acestei măsuri - cu câteva luni înaintea alegerilor - este foarte greu de înțeles, în condițiile în care se prefigurează astfel și o creștere clară a prețurilor autovehiculelor, pentru îndeplinirea noilor norme, și, pe cale de consecință, o foarte posibilă scădere a vânzărilor. În fața acestor probleme, fiind forțate să investească consistent pentru respectarea noilor ecologice, și marile companii auto americane vor avea cu siguranță de obiectat în legătură cu măsura anunțată, pe lângă alegătorii deloc încântați de creșterea prețurilor autovehiculelor. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.