Ce misiuni noi a trasat tiranul Putin agenților FSB: suport necondiționat pentru companiile rusești aflate pe lista de sancțiuni occidentale și identificarea de noi piețe / „Trădătorii” să fie vânați fără milă


Ce misiuni noi a trasat tiranul Putin agenților FSB: suport necondiționat pentru companiile rusești aflate pe lista de sancțiuni occidentale și identificarea de noi piețe / „Trădătorii” să fie vânați fără milă

Vladimir Putin a cerut, marți, Serviciului Federal de Securitate (FSB), principalul succesor al KGB-ului din epoca sovietică, să ajute companiile rusești să eludeze sancțiunile occidentale și să își extindă influența pe noi piețe din întreaga lume.

În încercarea de a prăbuși economia rusă și de a-l forța pe Putin să își schimbe planurile de război, Occidentul a impus Moscovei ceea ce consideră a fi cele mai dure sancțiuni de până acum, la scurt timp după ce Kremlinul a ordonat invazia Ucrainei în 2022.

Putin afirmă însă că economia de război a Rusiei a prosperat în ciuda sancțiunilor, fabricarea de obuze de artilerie depășind-o cu mult pe cea a Occidentului, iar economia rusă crescând cu 3,6% anul trecut.

Într-un discurs ținut la reuniunea anuală a serviciului de spionaj FSB la Lubianka (cunoscutul centru al ororile kaghebiste unde s-au frânt multe destine ale unor nevinovați), în centrul Moscovei, după realegerea sa în urma unui vot considerat fraudat de Occident, tiranul de la Kremlin a declarat că spionii săi ar trebui să colaboreze și cu alte agenții pentru a spori securitatea sistemelor bancare și financiare.

El a cerut FSB „să ofere sprijin companiilor noastre care se dezvoltă în mod activ în ciuda obstacolelor și care ar putea să exploreze noi piețe, dar se confruntă cu acțiuni deschis ostile" din partea Occidentului.

„Da, ne creează probleme, însă vor fi temporare", a spus Putin, adăugând că a discutat cu guvernul modul în care sancțiunile au afectat unele proiecte mari. „Cu toate astea, toate proiectele mari vor fi finalizate, indiferent de ostilități”, a mai afirmat Putin. 

KGB-ul, una dintre cele mai puternice instituții ale fostei Uniuni Sovietice, cu o influență care se întindea mult dincolo de granițele URSS și dincolo de spionaj și securitate, părea că este pe cale să-și piadă importanța și puterea criminală odată cu căderea Uniunii în 1991. În anii lui Boris Elțîn, rușii și-au manifestat aversiunea de KGB (au demolat inclusiv statuia lui Felix Dzerjinski, părintele fondator al KGB), dar, după numai opt ani, în fruntea țării avea să ajungă unul dintre ofițerii săi (mai mulți cercetători, istorici și jurnaliști susțin că Vladimir Putin nu și-a dat, de fapt, niciodată demisia din temutul organ represiv al partidului comunist sovietic). Putin nu este  însă nici pe departe singurul om politic de la Kremlin cu legături strânse cu fostul serviciu de securitate sovietic. Mulți dintre colaboratorii săi apropiați sunt foști colegi kaghebiști din Sankt Petersburg.

Și exact în spiritul școlii de gândire KGB la care a fost format, Putin a vorbit despre războiul din Ucraina ca parte a unei bătălii vechi de secole cu un Occident decadent, despre care spune că a umilit Rusia după căderea Zidului Berlinului în 1989, invadând ceea ce șeful Kremlinului consideră a fi sfera de influență a țării sale. 

În calitate de spion KGB în Germania de Est, Putin a asistat la destrămarea Uniunii Sovietice. Iar acum le spune ofițerilor FSB că Occidentul era un inamic periculos care folosea multiple arme pentru a semăna discordie în Rusia, inclusiv propagandă, tehnologie și finanțe.

A mai afirmat Occidentul încearcă să alimenteze „smuta” în Rusia, termen rusesc pentru neliniște, agitație sau probleme și care este asociat cu așa-numita „perioadă de tulburări" care a precedat ascensiunea dinastiei Romanov în 1613.

Putin a declarat că FSB ar trebui, prin urmare, să folosească realizările rusești în domeniul tehnologiei cuantice și al inteligenței artificiale pentru a contracara Occidentul, să își consolideze „serios" activitățile antiteroriste, iar serviciile de contrainformații să fie mai vigilente.

„Provocările cu care ne confruntăm și încercările de a ne submina dezvoltarea ne impun să acționăm sistematic și consecvent în toate domeniile. În economie, în tehnologie, în cultură, în sfera socială, în consolidarea statului nostru și a instituțiilor publice", a declarat el.

În ceea ce-I privește pe luptători ruși din organizațiile de partizani anti-Putin care luptă, cu sprijinul ucrainenilor, în zona graniției cu Rusia, Putin a ordonat „vânarea lor” . „Îi vom pedepsi fără milă, oriunde s-ar afla".

Lubianka, sediul central al KGB/FSB

 

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.