EXCLUSIV. Ucraina stă foarte bine la capitolul drone dar suferă cumplit din pricina marilor lipsuri din domeniul artileriei. Dronele navale ucrainene, spaima flotei Rusiei de la Marea Neagră / Anna Neplii


EXCLUSIV. Ucraina stă foarte bine la capitolul drone dar suferă cumplit din pricina marilor lipsuri din domeniul artileriei. Dronele navale ucrainene, spaima flotei Rusiei de la Marea Neagră / Anna Neplii

Recent, citând surse din cadrul serviciilor americane de informații, CNN a dezvăluit că Rusia produce de aproape trei ori mai multe obuze decât furnizează Statele Unite și UE împreună pentru Ucraina. 

În cifre, cam acesta e tabloul aproximativ: 250.000 de munții rusești produse per lună, adică 3 milioane per an, în contrast cu 1,2 milioane per an produse de UE și Statele Unite, conform informațiilor oficiale.

Cu toate că datele referitoare la numărul de obuze pe care le produce Ucraina sunt confidențiale, din motive de securitate națională, unul dintre producătorii ucraineni a anunțat producția a 200.000 de obuze per an. 

În raport cu producătorii similari din Rusia, diferența e uriașă.

Când, la începutul lui 2023, Occidentul colectiv a insistat ca Ucraina să lanseze o contraofensivă militară la scară largă, Ucraina nu deținea provizii mari de arme și muniții necesare acestui obiectiv, ca să nu mai vorbim despre uriașele lipsuri din aviație.  

Potrivit estimărilor comandantului-șef de atunci – l-am numit pe Valerii Zaluzhny –, armata ucraineană avea nevoie de 16 milioane de obuze pentru contraofensiva de vară în direcția Zaporizhzhia, în timp ce UE a asigurat doar 1 milion.

Acum, luând în calcul apariția unor declarații din ce în ce mai ”îndrăznețe” din partea unor lideri occidentali importanți, putem presupune că, treptat, lumea realizează că este imposibil să negociezi cu agresorul, a cărui unică limbă este limbajul forței și al crimelor de război. Prin urmare, e de așteptat ca în 2024, furnizarea de arme să dobândească o tendință mai pozitivă decât cea de până acum. 

Acest lucru nu schimbă faptul că este extrem de important ca Ucraina să-și dezvolte capacitățile de apărare, întrucât, în primul rând, Rusia produce mai multe arme și echipamente militare decât ucrainenii. În al doilea rând, după război, Federația Rusă nu va dispărea, așa că este necesar a) să i se provoace o pagubă cât mai mare, astfel încât recuperarea să dureze mult timp; b) în această perioadă, Ucraina să-și maximizeze complexul militar-industrial, astfel încât Kremlinul să ezite să atace.

Drone în loc de oameni

Războiul este întotdeauna despre matematică, strategie și logică. Războiul modern se referă la integrarea activă a noilor tehnologii. Ucraina nu are suficiente resurse umane, asta-i indubitabil. Prin urmare, accentul ar trebui să fie pus pe tehnologiile moderne, în special, vorbim despre utilizarea la scară largă a UAV-urilor.  

Distrugerea cu rachete antinavă Neptune a crucișătorului Moskva a fost un exemplu că marea armată rusă poate fi învinsă de una mică, dar modernă. 

În mai bine de doi ani de război, Ucraina a reușit să scufunde o treime din navele rusești plus un submarin. Ucraina continuă să restrângă libertatea de mișcare a flotei ruse de la Marea Neagră (în mare măsură, aceasta este blocată în golful Sevastopol). 

Când dronele navale fac diferența  

În plus, dronele navale unicat din Ucraina (numite USV-uri) au revoluționat războiul naval. Ele le-au permis ucrainenilor să înceapă o confruntare activă cu marina rusă, urmărind navele inamice nu doar în larg, ci chiar și în interiorul bazelor navele. Astfel de drone au atacat Podul Kerci, care leagă Crimeea ocupată de Rusia, precum și portul Novorossiysk.

UAV-urile navale fac parte dintr-un punct de cotitură major în acest război. Din cauza atacurilor lor, Rusia este nevoită să-și retragă cea mai mare parte a flotei din Crimeea, transferând-o mai la est, la Novorossiysk. Dar, așa cum arată practica, chiar și acolo, navele rusești rămân la îndemâna dronelor ucrainene.

În condițiile în care, în prezent, navele rusești stau departe de coastele ucrainene, limitându-și drastic timpul petrecut în larg, e mult mai puțin probabil ca rușii să lanseze rachete Kalibr de la bordul lor. 

De notat că Federația Rusă nu mai pune nave în serviciul de luptă în Marea Neagră, după ce forțele ucrainene au distrus, la începutul lunii martie, o nouă navă de patrulare – ”Serghey Kotov” –, pe care rușii plănuiau să instaleze sisteme de rachete antiaeriene. De asemenea, în Marea Azov a mai rămas doar o singură navă rusească.

Dronele navale ucrainene sunt un produs remarcabil. Teza conform căreia echipamentele militare ar trebui să fie mari și scumpe este aproape complet respinsă. În special, vorbim despre drone FPV – UAV-uri de atac relativ ușor de asamblat, ușor de utilizat, care costă aproximativ 300 de dolari per bucată. Chiar dacă nu va distruge echipamente grele și costisitoare, o astfel de ”pasăre” poate provoca daune foarte mari, atât umane cât și în ceea ce privește echipamentele. 

Însă FPV nu este un glonț de argint

Cu toate acestea – avertizează Pavlo Narozhnyi, fondatorul Reactive Post –, dronele (și în special modelele FPV) nu sunt capabile să înlocuiască la modul complet artileria, și asta din mai multe motive, printre care: condițiile meteorologice, natura fortificațiilor și sistemele de război electronic. 

”Din moment ce nu avem aviație, panta ar trebui să fie în avantajul artileriei, care îndeplinește 60-80% din toate sarcinile de foc. Și doar pentru că nu aveam multă artilerie în Avdiivka, deși aveam foarte multe dispozitive FPV, orașul a fost distrus și ocupat. Artileriștii au fost nevoiți să lupte cu mitraliere”, a punctat Pavlo Narozhnyi. 

El a subliniat că, pe lângă furnizarea de muniții și dezvoltarea producției proprii, este, de asemenea, important, ca tinerii să fie bine antrenați în folosirea dronelor. Numărul de școli pentru operatorii de UAV-uri este unul acceptabil, însă toate aceste instituții sunt deschise pe bază de voluntariat. Este extrem de important ca statul să conducă toate procesele legate de această industrie. 

Următoarele domenii prioritare la fel de importante sunt construirea de fortificații în pozițiile actuale, ceea ce înseamnă întărirea primei, a doua și a treia linii de apărare.Trebuie să existe o ofensivă ucraineană viitoare, dar pentru asta sunt necesare multe resurse, în special, rachete cu rază de acțiune de peste 300 km. E nevoie ca de aer de eliberarea regiunilor Herson și Zaporizhzhia, precum și de eliberarea Peninsulei Crimeea. Pentru că, sub steagul rus, aceste regiuni reprezintă o uriașă amenințare, fiind folosite ca baze pentru bombardarea și atacarea teritoriilor libere.

”Și ar trebui să ne oprim aici, pentru că eliberarea regiunilor Donețk și Lugansk pare o sarcină exorbitantă, pentru a cărei realizare vom plăti un preț extrem de mare, dar până la urmă ne vom atinge scopul. Prin urmare, după eliberarea acestor trei regiuni, va fi necesar să se construiască fortificații cu adevărat puternice în teritoriile provinciilor Donețk și Lugansk, care vor rămâne sub ocupație”, a explicat Pavlo Narozhnyi.  

În loc de concluzii

Având în vedere toate cele de mai sus (dar și multe altele), prioritățile Ucrainei pentru 2024 ar trebui să fie: dezvoltarea propriului complex militar-industrial, în special, extinderea producției de drone și muniție, antrenarea operatorilor de UAV-uri și a artileriștilor, construirea de fortificații, stabilirea achizițiilor și a aprovizionării cu arme occidentale, precum și distrugerea punctelor logistice inamice și a depozitelor de muniții.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.