Tiranul Putin, FSB și propaganda au început campania de „învinovățire a Kievului” / Presupușii teroriști au încercat, de fapt, să fugă din Rusia prin Belarus, nu prin Ucraina, cum minte Kremlinul / ISIS a revenit cu o nouă imagine care spulberă orice îndoială privind autorii atacului!


Tiranul Putin, FSB și propaganda au început campania de „învinovățire a Kievului” / Presupușii teroriști au încercat, de fapt, să fugă din Rusia prin Belarus, nu prin Ucraina, cum minte Kremlinul / ISIS a revenit cu o nouă imagine care spulberă orice îndoială privind autorii atacului!

Serviciile de securitate ale Rusiei au reținut 11 persoane care ar fi fost implicate în masacrul din 22 martie de Crocus City Hall, o sală de concerte de lângă Moscova, inclusiv pe cei patru autori direcți ai atacului, a anunțat serviciul de presă al Kremlinului la 23 martie.

Mai mulți bărbați înarmați au deschis focul în incinta sălii de spectacole Crocus City Hall din Krasnogorsk, la nord-vest de Moscova, în seara zilei de 22 martie, provocând moartea a ccel puțin 133 de persoane (ultima actualizare sâmbătă, 23, ora 16.00) și rănirea a peste 120.

Înaintea atacului, Ambasada SUA din Rusia a emis un avertisment, pe 7 martie, privind atacuri teroriste iminente la Moscova care vizează adunări publice mari și a îndemnat cetățenii americani să stea departe de zonele și locurile aglomerate în următoarele 48 de ore. Marea Britanie, Canada, Germania și alte câteva țări au publicat declarații similare la scurt timp după aceea.

Vladimir Putin ar fi respins aceste avertismente ca fiind o provocare occidentală.

Alexander Bortnikov, șeful Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB), l-a informat pe Putin despre arestarea suspecților  la 23 martie și i-a comunicat că FSB lucrează la identificarea tuturor complicilor, a declarat serviciul de presă al Kremlinului.

Comitetul de Investigații al Rusiei a confirmat arestarea a patru persoane suspectate de comiterea împușcăturilor prin intermediul canalului său Telegram la 23 martie. Comitetul a afirmat că ofițerii săi i-au reținut pe suspecți în regiunea rusă Briansk, „nu departe de granița cu Ucraina".

FSB a afirmat, citat de presa de stat rusă, că suspecții reținuți plănuiau să treacă granița în Ucraina și „aveau contacte relevante pe partea ucraineană". Alți oficiali ruși au afirmat anterior că Ucraina ar fi fost implicată în atac, fără a furniza nicio dovadă, dar susținând că reprezintă un motiv serios pentru a intensifica atacurile rusești împotriva Ucrainei.

Kievul a respins acuzațiile privind implicarea sa în atacul de la Crocu City Hall. Casa Albă a declarat că nu există niciun indiciu că Ucraina s-ar afla în spatele atacului de la Moscova.

Ulterior, într-un discurs televizat adresat națiunii, Putin le-a mulțumit medicilor și ofițerilor de securitate care au ajutat victimele atacului de la Moscova. 

 

Mesajul dictatorului de la Kremlin:

- a precizat că toți cei patru responsabili de atacul din sala de concerte din Moscova, în care au fost ucise cel puțin 133 de persoane, au fost reținuți.

- atacatorii ar fi încercat să fugă spre Ucraina.

- a spus că informațiile preliminare arată că unele persoane de pe partea ucraineană s-au pregătit pentru a-i lăsa să treacă granița dinspre Rusia. Kievul a declarat anterior că afirmațiile privind implicarea Ucrainei sunt "absurde".

- a anunțat o zi de doliu pentru 24 martie și a promis identificarea și prinderea celor care au planificat atacul. 

- a conchis că atacul a fost un „act terorist barbar" și că atacatorii "nu ne vor diviza".

Publicația Meduza arată, într-o serie de postări pe Telegram că propaganda a demarat campania de „învinovățire a Ucraine”, minținând intenționat că atacatorii ar fi încercat să treacă în Ucraina, când, de fapt, ei au încercat inițial să se apropie de granița cu Belarus.

Mașina în care se aflau suspecții a fost oprită în jurul orei 9:00, ora Moscovei, în apropiere de satul Teply din regiunea Briansk - la doar 16 kilometri de granița cu Belarus, a scris canalul de telegramă Baza, citând o sursă din interiorul FSB ora Moscovei. 

Ulterior, ambasadorul belarus în Rusia, Dmitri Krutoy, a declarat că serviciile speciale belaruse „au ajutat la împiedicarea teroriștilor de a scăpa peste granița comună".

În jurul prânzului, ora Moscovei, FSB a precizat că teroriștii ar fi fost reținuți în regiunea Briansk, în apropiere de granița cu Ucraina. Cu toate acestea, de la satul Khatsun, unde au fost prinși în final teroriștii, și până la granița ruso-ucraineană sunt aproximativ 150 de kilometri (și aproximativ 190 de kilometri până la granița cu Belarus)

Două videoclipuri cu interogarea suspecților au apărut pe internet. Aceștia nu menționează nicio legătură cu Ucraina. Unul dintre ei a spus că era abonat la un canal de rugăciuni pe Telegram și a fost contactat de un „predicator” pentru atacul de la Crocus City Hall.

Și criminalul Putin a repetat, în discursul său, că teroriștii reținuți ar fi încercat să se ascundă în Ucraina și i-a comparat cu „naziștii". Propagandiștii au început, de asemenea, să dea vina pe ucraineni.

Șefa postului RT, Margarita Simonyan, a declarat că atacul terorist a fost organizat de ucraineni, nu de ISIS. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a subliniat, de asemenea, că teroriștii "au încercat să se ascundă în Ucraina". 

The Moscow Times arată însă că ISIS  a publicat prin intermediul agenției „„Amaq" un comunicat și o fotografie (vezi jos) cu autorii atacului terorist, hainele acestora potrivindu-se cu hainele pe care le aveau suspecții din clipurile apărute în mediul virtual rusesc. Agenția Amaq a calificat atacul drept o răzbunare la adresa Rusiei pentru lupta împotriva ISIS.

Precizările ISIS venit prin intermediul agenției Statuluii Islamic -Amaq – au confirmat că e vorba despre patru atacatori, dar nu au lămurit care din ramurile sale regionale este direct responsabilă pentru atac. 

În ce privește motivul, Amaq afirmă că „atacul vine în contextul războiului normal în curs de desfășurare între Statul Islamic și țările [anti-islam]". Purtătorul de cuvânt al ISIS afirmă că atacul a fost comis de „luptători" care, potrivit acestuia, erau înarmați cu "mitraliere, un pistol, cuțite și bombe incendiare" și că atacul a fost precedat de o misiune de recunoaștere "concertată".

CITEȘTE ȘI: Masacrul de la Crocus City Hall, Moscova, o locație faimoasă în Rusia unde și Donald Trump a participat la un eveniment în 2013. Fostul lider american este în relații apropiate cu magnații ruși care dețin imobilul în care s-a produs sângerosul eveniment / Este sau nu gruparea teroristă ISIS responsabilă de atac?

 

 

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.