Ofițerul de Securitate: ”Ce o să faceți acum, că soțul v-a fost condamnat la 25 de ani?” Cornelia Pillat: ”L-am așteptat doi ani, o să-l mai aștept 23!” / Visul prevestitor al fiicei. Victimă nevinovată, Dinu Pillat a evitat la limită zidul execuțiilor


Ofițerul de Securitate: ”Ce o să faceți acum, că soțul v-a fost condamnat la 25 de ani?” Cornelia Pillat: ”L-am așteptat doi ani, o să-l mai aștept 23!” / Visul prevestitor al fiicei. Victimă nevinovată, Dinu Pillat a evitat la limită zidul execuțiilor

Scriitor, critic și istoric literar, Dinu Pillat avea să fie condamnat inițial la moarte de comuniști, ulterior pedeapsa fiindu-i comutată la 25 de ani de muncă silnică (ceea ce echivala tot cu o moarte). Intelectual de seamă, Pillat va fi fost o victimă absolut nevinovată, deși Securitatea și partidul l-au acuzat, în cadrul unui proces-mascaradă, de ”înaltă trădare” și ”conspirare împotriva regimului”. Va fi eliberat abia în ‘64, la decret. 

Pagina de Facebook ”Destine frânte în închisorile comuniste” publică o serie de relatări emoționante ale poetei Monica Pillat, fiica lui Dinu Pillat, care își amintește detaliile unei convocări a mamei la Securitate ( e vorba despre Cornelia Pillat / a se remarca atitudinea demnă și tranșantă a acesteia), dar și un vis prevestitor în care să făcea că tatăl ei era condamnat la 25 de ani de închisoare. Ceea ce s-a și întâmplat, finalmente, Dinu Pillat evitând la limită zidul execuțiilor. 

Dinu_Pillat
(Dinu Pillat)

Vă prezentăm fragmentele amintite: 

“Tata a fost condamnat mai întâi la moarte, fiind acuzat de înaltă trădare și de conspirare împotriva regimului. Apoi, pedeapsa i-a fost comutată la 25 de ani de muncă silnică. 

În 1960, mama a fost chemată, împreună cu celelalte soții de deținuți la Securitate, unde li s-au comunicat pedepsele soților. Ofițerul i-a spus mamei: 

Ce o să vă faceți acum, că soțul v-a fost condamnat la 25 de ani?

Mama i-a răspuns: 

L-am așteptat doi ani, o să-l mai aștept 23. 

art-img1-1985581-cornelia_pillat_in_1980_de_plasat_in_text
(Cornelia Pillat)

Eu nu știam ce se întâmpla cu tata, dar, într-o noapte, aveam 11 ani, am visat că l-au condamnat la 25 de ani. I-am spus mamei și ea s-a speriat. M-a întrebat cine mi-a spus”. 

(Foto deschidere: Dinu Pillat împreună cu Monica, fiica, și Cornelia, soția, după eliberarea de la închisoare)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.