Profesorul Bogdan Glăvan: Avem „cel mai mare deficit bugetar din ultimii 20 de ani” / „Creșterea istorică nu se datorează cheltuielilor de înzestrare a armatei, ci exploziei cheltuielilor cu salarii, pensii etc”


Profesorul Bogdan Glăvan: Avem „cel mai mare deficit bugetar din ultimii 20 de ani” / „Creșterea istorică nu se datorează cheltuielilor de înzestrare a armatei, ci exploziei cheltuielilor cu salarii, pensii etc”

Bogdan Glăvan, profesor universitar de economie, arată că România are cel mai mare deficit bugetar din ultimii 20 de ani, posibil chiar de la Revoluție, situație care nu are legătură cu cheltuielile militare, așa cum minte guvernul, ci cu „vânătoarea de voturi a socialiștilor” care umflă iresponsabil cheltuielile (mai puțin investițiile) pentru a rămâne la putere.

Redăm integral analiza profesorului Glăvan: 

„Ministerul Finanțelor a publicat execuția bugetară pe primele două luni, care arată deplorabil. Orice om care nu a trecut prin școală ca gâsca prin apă poate înțelege că cel mai mare deficit bugetar din ultimii 20 de ani (de fapt, chiar de la Revoluție, dar nu am cifrele exacte) nu a fost cauzat în principal de cheltuielile cu armata, așa cum a afirmat guvernul.

În ceea ce privește veniturile, cifrele arată aparent bine. Veniturile fiscale (din taxe) au crescut cu 12,2%, în timp ce ținta pe tot anul este de 11,3%. Însă această evoluție este înșelătoare, deoarece se datorează parțial tocmai unor cheltuieli publice mult mai mari decât cele planificate; este la mintea cocoșului că dacă, de exemplu, statul mărește cheltuielile de personal atunci va încasa mai mult impozit pe salariu; și cu cât mărește mai mult salariile, cu atât va încasa mai mult impozit pe salariu, deci va depăși ținta de colectare la impozitul pe salariu; de asemenea, pomparea de bani în economie va întoarce mai mult TVA la buget – și cu cât statul cheltuie mai mult, cu atât mai mult va depăși ținta veniturilor din TVA.

Așadar, trebuie să înțelegem de unde vine, măcar parțial, această evoluție aparent bună a impozitelor strânse de guvern. Dacă evoluția ar fi cu adevărat bună, atunci statul ar avea mai mulți bani și deficitul bugetar ar scădea dar, după cum tocmai am spus, exact invers se petrece, anume statul înregistrează cel mai mare deficit bugetar (pe primele două luni) din istoria de după 1989.

În ceea ce privește cheltuielile, lucrurile arată dramatic.

- Cheltuielile curente, adică 90% din toate cheltuielile (toate în afară de investiții), au crescut cu 17,4%, într-un RITM PRACTIC DUBLU față de cel planificat pe tot anul, de 9,6%;

- În cadrul lor, cea mai importantă categorie, cheltuielile cu asistența socială au crescut cu 11,8% și – atenție! – acest ritm se înregistrează înainte de majorarea a 3 milioane de pensii în septembrie; ținta pe tot anul este de doar 10,4%, iar diferența dintre execuție și plan ne arată cât de mare este gaura bugetară la sistemul de pensii, cât de „din pix” vor fi mărite pensiile, câți bani fără acoperire vor fi injectați în societate;

- Cheltuielile de personal, a doua mare categorie, care reprezintă un sfert din cheltuielile curente sunt acum – țineți-vă bine! – cu 20% mai mari decât în februarie 2023. Ritmul planificat pe tot anul este de doar 11,3%. Este adevărat că abia vara trecută au fost majorate salariile din învățământ, deci baza la care ne raportăm este mică, însă cheltuielile lunare cu salariile vor continua să crească, în toate domeniile, în urma protestelor sociale și a interesului guvernanților de a cumpăra voturi. Inclusiv salariile profesorilor vor mai crește puțin de la 1 iunie, iar zilele trecute guvernul a majorat cu până la 30% salariile din armată, poliție, servicii secrete.

- Nu în ultimul rând, cheltuielile cu bunuri și servicii sunt acum cu 25% mai mari decât anul trecut; ținta planificată pe tot anul indică o creștere de doar 5%... e de râs, dar e de plâns.

Așadar, creșterea istorică a deficitului bugetar nu se datorează în principal cheltuielilor de înzestrare a armatei, ci exploziei cheltuielilor cu salarii, pensii, medicamente și lucrări publice. Acest val de cheltuieli a apărut din două motive: (1) vânătoarea de voturi a socialiștilor, care așa au făcut tot timpul, prin anii 2017-2019 cheltuielile de personal creșteau cu 20% în fiecare an, ca să facă... wage-led growth... bullshit, de fapt, ca să-și asigure Dragnea puterea; (2) răzbunarea inflației, despre care avertizez de doi ani de zile: inflația a adus beneficii iluzorii statului, adică doar pe termen scurt (în 2022), așa cum spune știința economică; a funcționat ca un drog care a falsificat veniturile statului, care a arătat că finanțele publice stau mai bine decât în realitate; însă în momentul în care populația se răscoală, beneficiile drogului se evaporă; în acel moment apare clar că împăratul este gol și nu are decât două posibilități: fie accelerează inflația și se droghează și mai tare, ducând societatea spre prăpastie, fie este nevoit să mărească taxele sau să taie cheltuielile”.

Sursa: Bogdan Glăvan/Facebook

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.