Cel puțin pe hârtie, Donald Trump este în prezent mai bogat decât a fost vreodată. Volatilitatea averii fostului președinte american


  • ACP
  • Apr 1, 2024 13:31
  • 336
Cel puțin pe hârtie, Donald Trump este în prezent mai bogat decât a fost vreodată. Volatilitatea averii fostului președinte american

Donald Trump a încheiat săptămâna trecută drept unul dintre cei mai bogați 350 de oameni din lume, cu o avere evaluată la aproape 7,5 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg Billionaires Index, chiar dacă are probleme legale serioase, care l-ar putea afecta inclusiv financiar.

Deși averea sa este aparent volatilă, cea mai mare parte fiind concentrată în acțiunile rețelei sale sociale Truth Social, fostul președinte al Statelor Unite nu a fost niciodată atât de bogat precum în prezent. 

Rețeaua a fost înființată în primul trimestru al anului 2022, după ce fostul președinte a fost suspendat atât de pe Facebook, cât și de pe Twitter în ianuarie 2021. La acel moment, Trump a adoptat un plan propus de doi foști colaboratori ai emisiunii sale TV The Apprentice de a crea o replică a Twitter. Deși compania TMTG, care deține rețeaua Truth Social, a avut un profit de doar 3,4 milioane dolari între ianuarie și septembrie 2023, în timp ce pierderile sale au fost de 49 de milioane de dolari, ea valorează acum 8,4 miliarde de dolari la bursă (și până la 12,7 miliarde de dolari dacă sunt luate în considerare acțiunile neemise). TMTG valorează mai mult decât The New York Times Company, care a obținut venituri de 2,426 miliarde de dolari și un profit de 232 de milioane de dolari în 2023.

Iar Trump este cel mai mare acționar, având aproximativ 58% din capital.

"Investitorii lui Trump ar putea să parieze că el va câștiga alegerile în noiembrie și va folosi Truth Social ca purtător de cuvânt al Casei Albe, atrăgând mai mulți utilizatori și agenți de publicitate pe platformă. Nu este un pariu nebun, deoarece sondajele arată că domnul Trump îl va învinge pe președintele Biden", a argumentat Wall Street Journal.

"TMTG aspiră să construiască o putere media și tehnologică care să rivalizeze cu consorțiul media liberal și să promoveze libera exprimare", se afirmă în prospectul ofertei publice inițiale (IPO). 

"TMTG a fost înființată pentru a lupta împotriva marilor companii de tehnologie – Meta (Facebook, Instagram și Threads), X (fostă Twitter), Netflix, Alphabet (Google), Amazon și altele – care ar putea reduce dezbaterile în America și cenzura vocile care contrazic ideologia lor woke", se mai precizează. 

În același timp, un analist de investiții al AJ Bell, Dan Coatsworth, citat de Reuters, afirmă că "acțiunea prețurilor și evaluarea de astăzi sunt complet neconforme cu afacerea de bază și cu perspectivele acesteia". (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.