ISW: Se apropie momentul începerii unei mari ofensive ruse. Când ar putea fi lansată și în ce direcție


ISW: Se apropie momentul începerii unei mari ofensive ruse. Când ar putea fi lansată și în ce direcție

O ofensiva rusă de mare anvergură o să aibă loc în mai ori iunie, în special în direcția de vest a regiunii Donețk, conform unei analize realizate de Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) din Statele Unite.

Forțele ruse vor încerca astfel să exploateze progresele pe care le-au făcut odată cu acest an, chiar dacă aceste progrese nu au fost foarte semnificative teritorial, conform analiștilor americani.

Și oficialii ucraineni au observat că Rusia își adună rezerve de-a lungul axei Harkiv-Lugansk, în apropierea orașelor Bakhmut și Avdiivka, ce au fost ocupate de ruși după lupte foarte grele. De asemenea, forțele ruse se pregătesc de ofensivă și în partea de vest a regiunii Zaporojie. 

Forțele ucrainene au anunțat că au respins pe 30 martie un atac mecanizat de dimensiunea unui batalion rusesc în apropiere de Avdiivka, primul atac mecanizat de o asemenea mărime de când forțele ruse și-au lansat campania de capturare a Avdiivkăi, la sfârșitul lunii octombrie 2023.

În acest asalt mecanizat forțele ruse au folosit 36 de tancuri și 12 vehicule de luptă de infanterie, în apropierea satului Tonenke, dar apărătorii ucraineni au distrus în timpul asaltului 12 dintre aceste tancuri rusești și 8 vehicule blindate ale infanteriei, ceea ce a făcut ca asaltul frontal al forțelor ruse să nu poată străpunge liniile ucrainene.

Dar faptul că a fost dispus un atac cu un întreg batalion de blindate lângă Avdiivka arată că această ofensivă este o prioritate pentru comandamentul militar rus. Cu toate acestea, ISW consideră că forțele ruse ar putea fi capabile să lanseze o ofensivă concertată la scară largă numai într-o singură zonă operațională, din cauza numărului de militari pe care îi are la dispoziție și a planificării limitate.

Iar capacitatea Ucrainei de a respinge ofensiva cu blindate din data de 30 martie, în special lângă Avdiivka, unde forțele ucrainene au trebuit să se retragă rapid în noi poziții defensive după ce au pierdut orașul, reprezintă un indicator pozitiv al capacității Ucrainei de a se apăra împotriva viitoarelor atacuri ruseşti pe scară largă din timpul preconizatei ofensive ruse de anul acesta.

Mai mult, ucrainenii nu mai fac greșeala de anul trecut, când nu au construit linii solide de apărare, pe durata ofensivei lor în care se așteptau să străpungă fortificațiile construite de ruși. În prezent, ucrainenii se străduiesc să facă acest lucru înainte ca rușii să-și pună în mișcare forțele strânse pentru ofensiva de vară. (sursa: Ukrainska Pravda)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.