VIDEO Clădirea consulatului iranian din Damasc, vizată de un atac aerian. Mai mulți oficiali iranieni, inclusiv un comandant al Corpului Gărzii Revoluționare Iraniene, au fost uciși


VIDEO Clădirea consulatului iranian din Damasc, vizată de un atac aerian. Mai mulți oficiali iranieni, inclusiv un comandant al Corpului Gărzii Revoluționare Iraniene, au fost uciși

Clădirea consulatului iranian din Damasc a fost vizată luni de un atac aerian, care a ucis mai mulți oficiali iranieni printre care se afla și un comandant al Corpului Gărzii Revoluționare Iraniene (IRGC).

Agenția de știri de stat SANA din Siria a confirmat distrugerea semnificativă a unei clădiri din cartierul Mezzeh, din apropierea ambasadei Iranului, în urma unui atac aerian în care au fost afectate și structurile învecinate și a raportat un număr nespecificat de morți și răniți. Televiziunea de stat iraniană a declarat că mai mulți "diplomați" iranieni au fost uciși în în urma atacului, iar agenția de știri de stat iraniană IRNA a raportat că Mohammad-Reza Zahedi, un comandant superior care supraveghează operațiunile din Liban și Siria pentru Forța Quds, care este brațul de operațiuni externe al IRGC, s-a aflat printre cei uciși în atac. Agenția iraniana de știri Tasnim a raportat că adjunctul lui Zahedi, Haji Rahimi, a fost, la rândul său, ucis în atacul aerian.

Ministerul sirian al Apărării a declarat că niște avioane israeliene au vizat luni clădirea consulatului din direcția înălțimilor ocupate Golan, la aproximativ 17:00, ora locală. Apărarea antiaeriană siriană ar fi doborât unele dintre rachetele pe care le-au lansat avioanele israeliene, dar alte rachete au trecut și "au distrus întreaga clădire, ucigând și rănind pe toți cei din interior", a adăugat ministerul. Ministerul a mai comunicat că se desfășoară operațiuni de recuperare a cadavrelor și de salvare a răniților de sub dărâmături, fără a oferi informații despre identitatea acestora.



Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, cu sediul în Marea Britanie, care are o rețea de surse în Siria, a raportat că au fost uciși în atac doi consilieri iranieni, cinci membri ai Gărzilor Revoluționare și comandantul Zahedi.

Atacul se înscrie într-o serie lungă de lovituri asupra unor ținte iraniene din Siria lansate de Israel, care recunoaște foarte rar atacurile. Un purtător de cuvânt al armatei israeliene a transmis: "Nu comentăm rapoartele din presa străină". (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.