Surse din Armata Ucrainei avertizează că există riscul prăbușirii frontului în fața presiunii noii ofensive ruse


Surse din Armata Ucrainei avertizează că există riscul prăbușirii frontului în fața presiunii noii ofensive ruse

Anunțata ofensivă rusă din vară ar putea duce la prăbușirea frontului ucrainean, conform unor surse militare ucrainene de rang înalt care au vorbit pentru publicația Politico sub condiția anonimatului. Printre principalele cauze ale acestei catastrofe ar fi lipsa echipamentelor militare și a munițiilor, care s-au împuținat drastic odată cu diminuarea ajutorului american, dar și lipsa din ce în ce mai mare a personalului combatant.

Sursele militare au spus că apărătorii ucraineni au acum mare nevoie de volume substanțiale de muniții, arme convenționale de bază, precum și de drone. 

"Avem nevoie de obuze, sute de mii de obuze și rachete", au completat sursele militare. 

Ucraina ar avea nevoie de 4 milioane de obuze și 2 milioane de drone, conform surselor, dar și de mult mai mulți militari. Iar în timp ce Kyivulevită să cheme la arme sute de mii de ucraineni din motive politice, "Rusia strânge resurse și va fi pregătită să lanseze un atac de mare anvergură în jurul lunii august ori poate mai devreme".

Potrivit ofițerilor militari ucraineni de rang înalt, care au servit sub generalul Valerii Zalujnți – comandant șef al forțelor armate ale Ucrainei până la înlocuirea sa din luna februarie – tabloul militar este sumbru. Ofițerii au avertizat că există un risc mare ca linia frontului să se prăbușească în orice punct unde generalii ruși decid să-și concentreze ofensiva. Mai mult, din pricina unei presiuni mult mai mari în număr și a bombelor aeriene dirijate care zdrobesc pozițiile ucrainene de câteva săptămâni, Rusia va fi probabil capabilă să "penetreze linia frontului și să o prăbușească în unele părți".

"Nu e nimic care să poată ajuta Ucraina acum, deoarece nu există tehnologii serioase capabile să compenseze pentru masa mare de trupe pe care Rusia o va arunca probabil asupra noastră. Noi nu avem acele tehnologii și nici Occidentul nu le are în număr suficient", a mai spus un înalt oficial militar ucrainean pentru Politico, sub protecția anonimatului.

Rezistența trupelor ucrainene, precum și greșelile comandamentului rus, ar putea schimba dinamica sumbră, dar ofițerii superiori ucraineni au subliniat, totodată, că a se baza pe greșelile rusești nu reprezintă o strategie pentru Kyiv. (sursa: Politico)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.