EXCLUSIV DOCUMENT. Minciuna și crima ca politici de stat. Podul.ro a prins cu minciuna Ministerul Sporturilor din Federația Rusă: deși i se interzice explicit acest lucru, Kremlinul va trimite la Jocurile Olimpice de la Paris și sportivi care susțin genocidul săvârșit de Rusia în Ucraina. O nouă dovadă că Peskov minte cum respiră


EXCLUSIV DOCUMENT. Minciuna și crima ca politici de stat. Podul.ro a prins cu minciuna Ministerul Sporturilor din Federația Rusă: deși i se interzice explicit acest lucru, Kremlinul va trimite la Jocurile Olimpice de la Paris și sportivi care susțin genocidul săvârșit de Rusia în Ucraina. O nouă dovadă că Peskov minte cum respiră

În exclusivitate, Podul.ro a prins cu minciuna Ministerul Sporturilor din Federația Rusă, în legătură cu participarea sportivilor ruși la Jocurile Olimpice de la Paris care vor începe la sfârșitul verii. 

În condițiile în care, în Rusia, foarte puținii jurnaliști independenți nu mai au nicio posibilitate de a pune întrebări incomode autorităților fără a risca amenzi uriașe sau chiar pușcăria, Podul.ro a decis să își asume această responsabilitate. Mai exact, într-o solicitare expediată către Ministerul Sporturilor de la Moscova, i-am întrebat pe cei care clamează, plini de ipocrizie, că ”politica ar trebui să fie în afara sportului”, dacă au în vedere să interzică sportivilor ruși, susținători ai războiului de agresiune al Rusiei în Ucraina, participarea la Jocurile Olimpice de la Paris din acest an. 

Într-un răspuns cu antet (foto jos), decidenții Ministerului Sporturilor din Federația Rusă ne-au declarat că au primit de la Comitetul Olimpic Internațional (de la Lausanne, Elveția) o serie de recomandări privind participarea rușilor la Jocurile Olimpice, acestea fiind puse la dispoziția federațiilor sportive internaționale, însoțite de o concluzie. Amintim, pentru uzul cititorilor, recomandările și concluzia:  

”Sportivii ruși pot să concureze doar individual, având statut neutru, fără posibilitatea de a fi incluși în categoria sporturilor colective (de echipă);

Sportivii ruși, susținători ai războiului din Ucraina, reprezentanții structurilor de forță, ai armatei, NU pot participa la Jocurile Olimpice;

Și totuși, iată ce ne-a răspuns Ministerul Sporturilor de la Moscova, mințind de-ngheață apele, în cea mai neaoșă tradiție rusească: ”În conformitate cu declarația și recomandările Comitetului Olimpic Internațional, sportivilor ruși li se propune să semneze un document privind adoptarea Cărții Olimpice. O solicitare de a semna o declarație privind condamnarea ‹Operațiunii Militare Speciale› din Ucraina nu există”.

Asta deși, solicitarea Comitetului Olimpic de la Lausanne a specificat foarte clar că, reiterăm întocmai, ”sportivii ruși, susținători ai războiului din Ucraina, reprezentanții structurilor de forță, ai armatei, NU pot participa la Jocurile Olimpice”. Scurt pe doi!

Având în vedere răspunsul mincinos și contradictoriu prezentat mai sus, nu încape nicio îndoială că la Jocurile Olimpice de la Paris vom vedea și sportivi ruși care susțin pe față genocidul din Ucraina. Pe de altă parte, răspunsul ne arată ce înseamnă minciuna generalizată ca politică de stat (pe lângă terorismul tradițional al Kremlinului). 

Peskov și minciuna ca politică de stat

Dmitrii Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a ieșit și el la rampă cu același tip de manipulări cu care ne-a obișnuit de ani de zile. Mai exact, acesta a declarat că atleții ruși care ar fi condamnat așa-zisa ”operațiune militară specială” de dragul Olimpiadei ar fi niște diavoli ai iadului. (Firește, Peskov se face și el că nu a auzit/văzut solicitarea explicită a Comitetului de la Lausanne). 

,,Bineînțeles, nimeni de aici nu și-ar putea imagina că un atlet rus ar semna un fel de hârtie de condamnare a Operațiunii Militare Speciale de dragul de a participa la Jocurile Olimpice, pentru a-și vinde patria pentru aceste bucăți de argint. Oricine ar face așa ceva ar deveni pur și simplu un diavol al iadului. Dar acum se pare că nu mai există o astfel de condiție obligatorie, iar toți cei care s-au calificat pot merge la Jocurile Olimpice”, a debitat Peskov pentru propagandiștii de la TASS (detalii AICI).

Ipocrit fără margini, Peskov insistă  că ”sportul internațional a devenit ostaticul jocurilor politice”, încercând o victimizare cel puțin caraghioasă. Peskov a mai spus și că Rusia, în cazul în care i se vor închide ușile, se va baza pe ”eforturile autorităților rusești sportive de a crea formate alternative și federații”. Da, copii caraghioase, primitive și lipsite de orice fel de conținut, așa cum fac rușii dintotdeauna. 

64b549cddc377
(Dimitrii Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului)

În același timp, Peskov nu a scos niciun cuvânt despre adevăratele recomandări de la Lausanne, despre condițiile severe în care sunt nevoiți să se antreneze sportivii ucraineni din cauza bombardamentelor Rusiei asupra civililor, riscându-și zilnic viața, și nu a vorbit nici despre faptul că, anterior, chiar sportivii ruși au reușit să politizeze de o manieră sinistră și ghiolbănească sportul internațional, afișându-și pe echipamente însemnele fascistoide (Z, V și panglica de colorado a fascistului rus Andrey Vlasov) ale războiului de ocupație al Rusiei în Ucraina (și asta s-a întâmplat în văzul întregii planete, în cadrul unor importante competiții sportive internaționale). 

În același timp, ”bucățile de argint” despre care vorbește Peskov reprezintă, de fapt, o gură de oxigen pentru Rusia, cea care a ajuns un stat paria cu care nimeni nu vrea să mai stea la masă. Goana multor sportivi ruși după ”medaliile decadente” de la Paris e o dovadă evidentă în acest sens. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.