Sondaj: numărul euro-entuziaștilor din Polonia, într-o accentuată scădere. Printre principalele nemulțumiri ale polonezilor cu privire la UE se numără eco-extremismul unor decidenți de la Bruxelles


  • ACP
  • Apr 4, 2024 21:04
  • 5133
Sondaj: numărul euro-entuziaștilor din Polonia, într-o accentuată scădere. Printre principalele nemulțumiri ale polonezilor cu privire la UE se numără eco-extremismul unor decidenți de la Bruxelles

Un sondaj efectuat în Polonia pentru publicația "Rzeczpospolita" arată că în ultimii trei ani numărul polonezilor care văd avantajoasă prezența țării lor în Uniunea Europeană a scăzut semnificativ. Întrebați dacă avantajele apartenenței Poloniei la UE depășesc dezavantajele, 53,5% din respondenți au răspuns că avantajele, 16,7% dezavantajele și 24,7% au spus că atât avantajele, cât și dezavantajele sunt aproximativ egale.

Aceste date indică mult mai puțin optimism decât rezultatele sondajului anterior realizat de IBRiS în noiembrie 2020, când numărul euro-entuziaștilor a fost cu 11% mai mare, iar procentul de eurosceptici neschimbat.

Pentru principalele avantaje ale apartenenței la UE, polonezii au indicat deschiderea granițelor între țări (32,2%), accesul la fonduri UE (21,3%) și creșterea securității Poloniei (24,7%), dar și oportunitatea de a studia în afara Poloniei.

Cele mai mari dezavantaje percepute sunt faptul că UE impune legi pe care Polonia e obligată să le respecte (33,8%), tratamentul inegal al țărilor (30,5%), migrația (12,5%) și utilizarea Poloniei ca forță de muncă ieftină (4,6%).

Sondajul precedent, din 2020, arăta că 47% dintre alegătorii partidului Lege și Justiție (PiS) aflat atunci la guvernare considerau că avantajele legate de apartenența la UE depășeau dezavantajele. Acum însă, doar 17% dintre alegătorii PiS au spus asta, așadar scăderea numărului euro-entuziaștilor se vede mai mult în partidul conservator.

Unul din motivele acestui scepticism ar consta în faptul politicienii PiS au atacat cu insistență UE la ultimele alegeri iar liderul formațiunii politice, Jaroslaw Kaczynski, a sugerat chiar că este în joc continuarea prezenței Poloniei în blocul european.

Potrivit unui politolog de la Universitatea din Varșovia, prof. Rafał Chwedoruk, scăderea euro-entuziasmului polonezilor s-ar datora și costurilor din ce în mai vizibile de a face parte din lumea occidentală, fapt vădit deja în structura cheltuielilor de zi cu zi. Iar polonezii se tem că efectele se vor simți și mai mult ca urmare a transformării ecologice și energetice a țării, impusă de UE, a adăugat Chwedoruk pentru "Rzeczpospolita".

Șeful IBRiS, Marcin Duma, spune că factorul care provoacă erodarea convingerii că UE are doar avantaje pare să fie Green Deal, care presupune, printre altele, și renunțarea la mașinile cu motoare cu combustie. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.