Extremism de carton. Mâna dreaptă a lui Geert Wilders, unul dintre cei mai vocali politicieni europeni anti-musulmani, s-a convertit la islam, după ce i-a căzut Coranul din bibliotecă / „Sună un pic a basm, dar chiar s-a întâmplat"


Extremism de carton. Mâna dreaptă a lui Geert Wilders, unul dintre cei mai vocali politicieni europeni anti-musulmani, s-a convertit la islam, după ce i-a căzut Coranul din bibliotecă / „Sună un pic a basm, dar chiar s-a întâmplat"

Joram Van Klaveren a jucat un rol cheie în Partidul Libertății (PVV) al lui Geert Wilders, la un moment dat fiind chiar mâna dreaptă a extremistului olandez și cel care elabora mesajele publice anti-islam ale partidului care solicitau inclusiv interzicerea Coranului și a moscheilor în Olanda, pe motiv că islamul e o „minciună”

La un deceniu distanță, Joram Van Klaveren s-a convertit la islam - al doilea politician din partidul de extremă dreapta PVV care își schimbă religia  - și lucrează activ pentru a contracara mesajul lui Wilders și a demonta miturile pe care el însuși le elabora și colporta cândva, scrie The Guardian. 

„Lucrurile la dezvoltarea cărora am contribuit sunt încă acolo; ei încă folosesc instrumentele create de mine", a declarat el pentru The Guardian. „Îi aud literalmente spunând exact lucrurile inventate de mine”.

Noul mesaj al lui Van Klaveren capătă o relevanță deosebită în condițiile în care PVV a devenit partidul cu cele mai multe voturi la recentele alegeri olandeze, fiind practic un ecou al importanței tot mai greu de ignorat pe care au căpătat-o, la nivel european, formațiunile cu platforme populiste sau chiar radicalizate. 

„Am fost în politica anti-islamică timp de 12 ani în total, așa că ar trebui să contracarez această narațiune vreme de cel puțin 12 ani pentru a fi la egalitate, ca să spunem așa", afirmă Joram Van Klaveren.

Crescut într-o familie protestantă profund religioasă din Amsterdam, Van Klaveren a declarat că reticența sa inițială față de islam a fost influențată de biserica de care aparține. Poziția sa s-a înăsprit în urma atacurilor de la 11 septembrie și a asasinării cineastului Theo van Gogh de către un bărbat care s-a descris ca fiind jihadist, culminând cu înscrierea în partidul lui Wilders în 2010.

A urcat rapid în ierarhie. „Am făcut de toate. Am încercat să interzic moscheile; am încercat să interzic Coranul, să închid școlile islamice, să interzic limba arabă în public", a spus el. „Am crezut că era un lucru bun, pentru că luptam împotriva a ceea ce consideram eu că este islamul".

Van Klaveren s-a despărțit de Wilders în 2014, după un miting în care liderul PVV i-a întrebat pe susținători dacă își doresc „mai puțini marocani" în țară. 

Lui Van Klaveren i s-a părut atunci că lucrurile au ajuns prea departe. „M-am gândit că trebuie să plec, pentru că acum devine o chestie etnică".

Și-a înființat propriul partid, dar nu a reușit să obțină niciun loc în alegerile naționale. A renunțat la politică, propunându-și să termine o carte începută cu ani înainte pe care și-a imaginea ca pe un volum academic care ar fi scos la iveală amenințarea reprezentată de islam.

S-a dedicat cu toată energia acestei teme, dar, pe măsură ce a învățat mai multe despre islam, a devenit din ce în ce mai intrigat, susține el.

Contrariat, a decis să renunțe la carte pentru că interesul pe care i-l stârnea islamul intra în contradicție cu slujba sa de zi cu zi la un post de radio evanghelic, astfel că a înghesuit tot voluminosul său material bibliografic pe un raft. 

Admite că ce a urmat sfidează rațiunea, dar afirmă că este adevărul gol-goluț. „Sună un pic a basm, dar chiar s-a întâmplat", susține el.

Raftul său de cărți s-a prăbușit, iar conținutul său s-a împrăștiat pe podea. A ridicat o copie a Coranului și a citit paragraful din dreptul degetului său: "nu ochii sunt orbi, ci inimile". 

„Și m-am gândit: Ei bine, da, exacta asta este problema mea”, mai spune fostul protestant.

În 2019, Van Klaveren și-a făcut publică convertirea, îndemnat de un imam local care i-a explicat că era o oportunitate de a îndrepta lucrurile. „A spus că am și eu o responsabilitate, pentru că am incitat la ură", a spus Van Klaveren.

Convertirea neașteptată a ținut prima pagină a ziarelor din întreaga țară, devenind publică chiar în momentul în care Wilders era în direct la televizor. Reporterii l-au asaltat pe liderul PVV cu întrebări. 

„Nu m-am așteptat la așa ceva", a spus Wilders, comparând decizia lui Van Klaveren cu cea a unui „vegetarian care merge să lucreze într-un abator".

The Guardian mai scrie că alegerea lui Van Klaveren nu a fost însă o premieră absolută, pentru că un alt membru al PVV, Arnoud van Doorn, fost consilier municipal al formațiunii la Haga, se convertise la islam în 2013. 

Printre simpatizanții lui Van Klaveren a existat un sentiment profund de trădare, iar proaspătul musulman a primit numeroase mesaje de amenințare care însă nu s-au concretizat. 

„Au fost extrem de ostili. Am primit peste 2.000 de amenințări cu moartea. A fost cu adevărat dur. Erau oameni care spuneau că îmi vor viola soția, îmi vor ucide copiii și mi-au trimis adresa școlii, pentru a mă intimida", a mai spus Van Klaveren.  

Wilders este însă și el sub protecția poliției din 2004 din cauza mesajului său radicalizat în care califică adesea islamul drept o „religie a unei culturi retardate”. Amenințat în permanență, politicianul extremist locuiește într-o casă „blindată” pusă la dispoziție de statul olandez, dotată inclusiv cu cameră specială de protecție unde s-ar putea refugia în caz de atac. Din 2017, Wilders este păzit permanent de șase ofițeri (în civil) ai unei unități speciale.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.