Washingtonul amenință Israelul că își va condiționa ajutorul militar dacă nu se vor lua măsuri pentru prevenirea uciderii civililor din Gaza


  • ACP
  • Apr 5, 2024 10:31
  • 525
Washingtonul amenință Israelul că își va condiționa ajutorul militar dacă nu se vor lua măsuri pentru prevenirea uciderii civililor din Gaza

Washingtonul a lansat joi, în premieră, un avertisment foarte serios la adresa Israelului, condiționându-și susținerea militară de măsuri concrete din partea forțelor israeliene pentru siguranța civililor palestinieni și a lucrătorilor umanitari. După atacul asupra convoiului umanitar al organizației World Central Kitchen, președintele Joe Biden i-a transmis într-o convorbire telefonică premierului israelian Benjamin Netanyahu că uciderea lucrătorilor umanitari în Gaza este "inacceptabilă" și că viitoarea politică a SUA va depinde de implementarea reformelor majore de către omologul său.

Casa Albă a comunicat că Biden "a clarificat necesitatea ca Israelul să anunțe și să implementeze o serie de pași specifici, concreți și măsurabili pentru a aborda daunele civile, suferința umanitară și siguranța lucrătorilor umanitari". 

"El a precizat că politica SUA cu privire la Gaza va fi determinată de evaluarea noastră a acțiunii imediate a Israelului asupra acestor pași", se mai spune în comunicatul Casei Albe.

Și secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, aflat la Bruxelles, a spus că Israelul trebuie să sporească asistența umanitară și asigurarea securității celor care oferă ajutor. 

"Dacă nu vedem schimbările pe care trebuie să le vedem, vor fi schimbări în politica noastră", a zis Blinken.

Declarațiile arata că răbdarea Washingtonului a ajuns la limită și condiționează pentru prima oara sprijinul pentru campania militară a Israelului în Gaza, după lunile în care a oferit cantități mari de arme și muniții forțelor israeliene. Chiar luni, în ziua în care au fost uciși lucrătorii umanitari aflați în Gaza, Departamentul de Stat a aprobat transferul unui număr mare de bombe pentru Israel.

Luni, Israelul a lansat din greșeală un atac care în care au fost uciși șapte lucrători ai organizației umanitare World Central Kitchen. Fondatorul organizației, Jose Andres, a relatat într-un interviu că atacul israelian i-a vizat pe lucrătorii săi "sistematic, mașină după mașină". Forțele israeliene au descris atacul că pe o greșeală ce a urmat unei identificări greșite și au anunțat că vor ajusta tacticile în războiul din Gaza. (sursa: Reuters)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.