Nordicii se pregătesc pentru toate scenariile! Norvegia și Finlanda NU exclud trimiterea de trupe în Ucraina


  • ACP
  • Apr 6, 2024 14:45
  • 470
Nordicii se pregătesc pentru toate scenariile! Norvegia și Finlanda NU exclud trimiterea de trupe în Ucraina

Una din țările care au oferit un substanțial ajutor militar și umanitar ucrainenilor pe toată durata războiului, Norvegia, anunță că nu exclude desfășurarea de trupe în Ucraina, la un moment dat. Într-un interviu acordat pentru publicația European Pravda, ministrul norvegian de Externe, Espen Barth Eide, a declarat că nu va exclude desfășurarea de trupe în Ucraina pe termen lung, chiar dacă nu există astfel de planuri în acest moment.

Discuțiile privind potențiala desfășurare a trupelor occidentale în Ucraina nu au vizat de fapt unități de luptă pentru confruntarea directă cu forțele ruse, ci mai degrabă personal pentru pregătire și consilieri militari, a mai zis ministrul. 

"Nu avem în prezent planuri de a trimite trupe. Nu cred că multe țări au avut. Dar, pe de altă parte, pe termen foarte lung, nu cred că ar trebui să excludem nimic în principiu", a declarat înaltul oficial norvegian.

Finlanda a anunțat, la rândul ei, că nu exclude trimiterea de trupe în Ucraina, pe termen lung, în funcție de gravitatea situației de pe front. Declarația a venit de la Elina Valtonen, care a spus pentru Politico că "este important să nu excludem nimic pe termen lung, pentru că nu știm niciodată cât de gravă devine situația". 

Norvegia este unul dintre primii aliați ai Ucrainei care au adoptat un plan de sprijin pe termen lung pentru 2023-2027, ajutorul militar și umanitar al Oslo ridicându-se până la 7,6 miliarde de euro până în 2027.

Având în vedere puternica industrie de apărare a Norvegiei, care produce și componente pentru sistemul de apărare aeriană NASAMS, sprijinul ei este foarte important pentru Ucraina. Guvernul norvegian a anunțat la începutul anului că va comanda pentru Ucraina mai multe lansatoare și centre de control al focului pentru sistemele de apărare aeriană NASAMS de la producătorul Kongsberg Defence and Aerospace (KDA). 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.