Alegeri locale strânse în Polonia. Partidul de opoziție PiS a obținut cele mai multe voturi, însă formațiunea premierului Donald Tusk va avea controlul în 10 dintre cele 16 provincii ale Poloniei, conform unui exit poll


  • ACP
  • Apr 8, 2024 17:00
  • 398
Alegeri locale strânse în Polonia. Partidul de opoziție PiS a obținut cele mai multe voturi, însă formațiunea premierului Donald Tusk va avea controlul în 10 dintre cele 16 provincii ale Poloniei, conform unui exit poll

Marele partid conservator din Polonia, PiS, care este acum și principalul partid de opoziție, a reușit să ia cele mai multe voturi la alegerile locale de duminică, potrivit unui sondaj de tip exit poll.

Alegătorii au votat pentru a alege membrii a 16 adunări regionale, iar potrivit unui sondaj Ipsos, partidul național-conservator PiS a obținut 33,7% din voturi, în timp ce partidul de centru al premierului Tusk, Coaliția Civică (KO) a obținut 31,9%.

Cu toate acestea, sondajele indică faptul că partidul KO va avea controlul în zece dintre cele 16 provincii ale Poloniei, în timp ce PiS le va controla pe celelalte șase, dacă sondajele vor fi confirmate marți, când vor fi anunțate rezultatele oficiale.

Așadar, coaliția de stânga liberală Tusk va conduce majoritatea celor 16 adunări regionale ale Poloniei, organisme-cheie în gestionarea fondurilor UE, în cuantum de zeci de miliarde de euro.

A Treia Cale, o grupare de centru-dreapta, a câștigat 13,5% din voturi, iar Stânga 6,5%. Ambele fac parte din coaliția de guvernare a premierului Tusk. Formațiunea extremistă Confederația a primit 7,5% din voturi. 

Liderul PiS, Jaroslaw Kaczynski, a spus că victoria "ar trebui, mai presus de toate, să fie un stimulent pentru noi să muncim, pentru că se dovedește că cei care au vrut să ne îngroape au făcut așa cum a spus cândva Mark Twain: Raporturile despre moartea mea sunt foarte exagerate". 

"Acum trebuie să câștigăm alegerile UE și alegerile prezidențiale înainte de a încerca să câștigăm următoarele alegeri generale", a adăugat Kaczynski. 

Amintim că partidul său, PiS, a pierdut alegerile naționale în octombrie anul trecut, cu 33,7% din voturi, după 8 ani în care a avut majoritatea în Parlamentul polonez. (sursa: AICI)

 

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.