Un nou episod din războiul hibrid purtat de Rusia: mai mulți europarlamentari belgieni dar și de alte naționalități sunt cercetați fiindcă au primit bani de la Moscova pentru a face propagandă kremlinopată


Un nou episod din războiul hibrid purtat de Rusia: mai mulți europarlamentari belgieni dar și de alte naționalități sunt cercetați fiindcă au primit bani de la Moscova pentru a face propagandă kremlinopată

Consultantul politic Cristian Hrițuc comentează, pe Facebook, unul dintre cele mai recente episoade din războiul hibrid pe care Rusia în poartă împotriva Vestului: rețeaua de europarlamentari plătiți de Kremlin pentru a face propagandă kremlinopată la Bruxelles și în Occident în general:  

Eurodeputați belgieni, dar și de alte naționalități, sunt cercetați pentru că au primit bani de la Moscova pentru propagandă .

Federația Rusă a început de acum 50 de ani ”măsurile active” pentru sabotarea culturii occidentale. Pe atunci, erau folosite teze ca SIDA a fost creată în laborator ca să extermine oamenii și alte gogomăni. Erau diverse moduri prin care se purta acel război. Metoda clasică era: un ziar dintr-un regim comunist, eventual din zona sud-americană dădea informația și se plătea un ziar obscur micuț din vest, care prelua informația. Se lucra după aceea pe canale.

Era o muncă mult mai puțin eficientă pentru că și mijloacele de comunicare în masă erau mai reduse. Literatura de specialitate e plină de astfel de cazuri.

De când cu rețelele sociale, treaba FSB-ului s-a ușurat. Poți arunca mai multe dezinformări și se pot disemina către mai mulți oameni, într-un timp mult mai scurt.

Scopul Kremlinul – distrugerea valorilor societăților din Vest. Dezbinare în societate. Distrugerea încrederii în sistemele de guvernare democratice. Distrugerea încrederii între state. Distrugerea conceptului de contract social: alegător-conducător.

Mijloace – diverse. Troli, boți, politicieni plătiți, idioți utili, filme tv, clipuri.

Tactici – cumpărare de influență, folosirea în orb a policienilor, susținerea unor partide politice cu rolul de a juca pe mesajul anti-sistem ”toți politicienii sunt răi, sistemul democratic a eșuat, noi suntem adevărații patrioți”. 

Așadar, observăm că lucrurile se petrec sub ochii noștri. Doar că, e mai greu să asimilăm că suntem ”în război” pentru că în percepția majorității războiul presupune tancuri și rachete, gloanțe, obuze.

Conform literaturii de specialitate războiul hibrid înseamnă: ”Raportat la conflictul clasic, modelul hibrid reprezintă o interacțiune dinamică între elemente de hard power (consolidarea forțelor militare, dispunerea de forțe și capabilități militare în zone de conflict, finanțarea unor mișcări separatiste, activități de destabilizare și subminare a securității unui stat sau regiuni) și soft power (menținerea unei dependențe economice sau energetice, aplicarea de sancțiuni economice, derularea unor campanii de propagandă, dezinformare și influențare, derulare de atacuri cibernetice, etc.)”.

Gândiți-vă dacă AUR este actor în filmul ăsta, ghidonat sau nu, folosit în orb sau nu. Merită să ne mai tragem singuri un glonț în picior?”

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.