SONDAJ Franța. ”Patriotismul renăscut”: peste 51% dintre tineri spun că sunt gata să se înroleze dacă protecția Franței ar impune un război împotriva Rusiei


SONDAJ Franța. ”Patriotismul renăscut”: peste 51% dintre tineri spun că sunt gata să se înroleze dacă protecția Franței ar impune un război împotriva Rusiei

Un studiu făcut în Franța arată un "patriotism renăscut" în rândul tinerilor și faptul surprinzător că mai mult de jumătate din ei sunt gata să se înroleze în armata franceză în caz de război. 

Studiu sociologic despre „tineri și război”, realizat în numele Institutului de Cercetare Strategică (IRSEM) de la Școala Militară a Franței și al Direcției Generale pentru Relații Internaționale și Strategie (DGRIS), compară perspectivele tinerilor francezi în fața perspectivelor concrete ale războiului. În cadrul acestuia sunt cercetate toate aspectele relației tinerilor francezi cu forțele armate - percepțiile lor despre războaiele actuale și viitoare; influențele mediului lor familial, influența școlii și a jocurilor video, o examinare detaliată a dorinței lor de a servi în forțele armate și de a rezista în caz de conflict. 

Rezultatele studiului arată o schimbare semnificativă și mai puțin previzibilă a modului în care tinerii francezi văd acum serviciul militar și posibilitatea de a-și apăra țara, după o lungă perioadă de anti-militarism cultivat cu insistență în societatea franceză, în special de mediile stângiste. 

Astfel, conform rezultatelor obținute, peste 51% dintre tinerii chestionați acum au spus că ar fi „gata” sau „poate gata” (45%) să se înroleze „dacă protecția Franței ar impune ca țara să intre în război în Ucraina”. Adică, să intre în război cu Rusia.

Studiul a fost publicat pe 12 aprilie și se bazează pe un sondaj realizat de agenția de sondaj Ipsos în rândul unui eșantion reprezentativ de 2.301 de tineri cu vârsta cuprinsă între 18 și 25 de ani. Sondajul a fost realizat online în iunie și iulie 2023, la mai bine de un an de la începerea războiului din Ucraina și înaintea eșecului contraofensivei ucrainene. 

Rezultatele studiului sunt foarte importante în contextul posibilității extinderii războiului din Ucraina și în condițiile în care Franța ar trebui sa dea cel mai puternic răspuns Rusiei, având cea mai puternică armată din Europa – sursa AICI.  

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.