Precizie exemplară: Israelul și aliații au interceptat 99% din rachetele și dronele iraniene


  • ACP
  • Apr 14, 2024 21:33
  • 272
Precizie exemplară: Israelul și aliații au interceptat 99% din rachetele și dronele iraniene

Iranul a lansat duminică dimineață un baraj de drone, rachete balistice și rachete de croazieră asupra Israelului, pentru a răspunde atacului aerian efectuat de forțele israeliene asupra Ambasadei Iranului din Siria, crescând astfel tensiunile în Orientul Mijlociu și existând riscul escaladării până la un conflict la nivel regional.

Contraamiralul israelian Daniel Hagari a raportat peste 300 de lansări din partea Iranului - 170 de drone, aproximativ 30 de rachete de croazieră și peste 120 de rachete balistice - dintre care "99% au fost interceptate". Unele rachete balistice au spart apărarea israeliană, provocând daune minore unei baze aeriene și rănirea gravă a unei fetițe de 7 ani dintr-un oraș arab beduin, de către o schijă dintr-o rachetă interceptată.

Hagari a spus că marea majoritate a interceptărilor s-au produs în afara granițelor Israelului, inclusiv 10 rachete de croazieră care au fost interceptate de avioane de război. Toate dronele și rachetele de croazieră au fost doborâte în afara spațiului aerian al țării de către forțele aeriene israeliene și aliații săi, inclusiv Statele Unite, Marea Britanie, Iordania, Franța și alții. Întrebat dacă Israelul va răspunde, Hagari a precizat doar că armata "va face tot ceea ce este necesar pentru a proteja securitatea statului Israel" și a adăugat că incidentul nu s-a încheiat, iar zeci de avioane de război israeliene au rămas pe cer.

Ministrul Apărării, Yoav Gallant, aflat la una dintre bateriile sistemului de apărare aeriană Arrow 3 care au participat la interceptarea rachetelor balistice iraniene, a spus că Israelul a trăit "una dintre cele mai dramatice nopți" și că atacul reprezintă o oportunitate de a stabili o alianță împotriva Iranului.

"Aseară, Israelul a trăit una dintre cele mai dramatice nopți pe care le-am trăit vreodată, sute de rachete de diferite tipuri fiind lansate asupra statului Israel, inclusiv peste 100 de rachete balistice trase din Iran, fiecare purtând sute de kilograme de explozibil", a menționat Gallant la situl Arrow 3.

"Pregătirea continuă, pe care am făcut-o împreună cu partenerii noștri americani, a adus cele mai impresionante rezultate”, a mai spus Gallant. 

Președintele Joe Biden a precizat următoarele într-un comunicat: "La ordinul meu, pentru a sprijini apărarea Israelului, armata americană a mutat în regiune, în ultima săptămână, avioane și distrugătoare de apărare împotriva rachetelor balistice". 

"Mulțumită acestor desfășurări și abilităților extraordinare ale membrilor noștri de serviciu, am ajutat Israelul să doboare aproape toate dronele și rachetele primite", a mai spus Biden. 

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a declarat că forțele americane "au interceptat zeci de rachete și drone în drum spre Israel, lansate din Iran, Irak, Siria și Yemen". 

Atacul iranian vine la mai puțin de două săptămâni după un presupus atac israelian în Siria, în care au fost uciși doi generali iranieni ai Gărzii Revoluționare într-o clădire consulară iraniană.

Aceasta a fost prima dată când Iranul a lansat un atac militar direct asupra Israelului, după decenii de amenințări și o dușmănie care a început în timpul Revoluției islamice, în anul 1979. (sursa: AICI)

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.