Zelenski atrage atenția că nici Israelul nu face parte din NATO, dar cu toate acestea a beneficiat de sprijinul direct al aliaților în contracararea atacului efectuat de Iran. Ministrul ucrainean de Externe subliniază că țara sa are nevoie de sistemele forțelor israeliene pentru a respinge atacurile desfășurate de hoardele ruse cu rachete și drone


  • ACP
  • Apr 15, 2024 21:34
  • 837
Zelenski atrage atenția că nici Israelul nu face parte din NATO, dar cu toate acestea a beneficiat de sprijinul direct al aliaților în contracararea atacului efectuat de Iran. Ministrul ucrainean de Externe subliniază că țara sa are nevoie de sistemele forțelor israeliene pentru a respinge atacurile desfășurate de hoardele ruse cu rachete și drone

Respingerea de către Israel și aliații săi a atacului masiv cu drone și rachete efectuat de Iran relevă ceea ce ar putea reuși Ucraina împotriva atacurilor aeriene ruse, dacă ar dispune de mai mult sprijin din partea partenerilor săi, a subliniat luni ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba. De asemenea, președintele ucrainean Volodimir Zelenski, a sugerat țărilor aliate să intervină în contracararea atacurilor rusești efectuate asupra Ucrainei așa cum au făcut-o în cazul atacului iranian desfășurat împotriva Israelului. Astfel, Zelenski a evidențiat că nici Israelul nu face parte din NATO și cu toate acestea aliații au intervenit în mod direct. 

Oficialii ucraineni le-au solicitat sistematic aliaților occidentali să furnizeze mai multe sisteme de apărare aeriană pe măsură ce atacurile aeriene rusești au provocat daune semnificative asupra infrastructurii energetice și a altor obiective din Ucraina.

Vorbind cu reporterii la Kyiv, ministrul Kuleba i-a îndemnat pe aliații Ucrainei să "ofere ceea ce avem nevoie", adăugând că forțele ucrainene vor face "restul treburilor". 

Președintele Zelenski a făcut o serie de declarații similare în contextul atacului desfășurat de Iran asupra Israelului și al succesului înregistrat de forțele de apărare israeliene. 

"Întreaga lume vede ceea ce este adevărata apărare. Vede că este fezabilă", a zis Zelenski. 

Israelul a anunțat că, datorită sistemului său de apărare antiaeriană și a intervenției directe a unor aliați, a doborât majoritatea celor 300 de drone și rachete lansate de Iran în noaptea de sâmbăta spre duminică.

La rândul sau, Rusia a lansat doar săptămâna trecută, asupra Ucrainei, aproape 130 de drone, peste 80 de rachete și în jur de 700 de bombe aeriene ghidate.

Problema este reprezentată însă de faptul că ucrainenii nu se pot opune atacurilor aeriene ruse la fel cum a făcut-o Israelul împotriva atacului efectuat de Iran 

"Forțele ruse lansează drone și rachete din toată Ucraina ocupată și din imediata apropiere a Ucrainei, din interiorul Rusiei, oferind apărătorilor antiaerieni ucraineni o fracțiune din timpul pe care Israelul și aliații săi l-au uzitat pentru a face față cu succes atacului masiv iranian cu rachete și drone", a explicat Institutul pentru Studiul Războiului de la Washington.

Mai mult decât atât, forțele ruse dispun de informații mai exacte cu privire la obiectivele din Ucraina și de tactici noi în campania lor de distrugere a infrastructurii energetice ucrainene. De asemenea, se pare că militarii ruși au învățat cum să exploateze lacunele din apărarea antiaeriană.

"Epuizarea apărării antiaeriene oferite de SUA ca urmare a întârzierilor în ceea ce privește reluarea asistenței militare a Washingtonului către Ucraina, coroborată cu îmbunătățirea tacticii de atac rusești, au condus la creșterea eficacității campaniei de atac a Rusiei în Ucraina", a mai precizat Institutul pentru Studiul Războiului. (sursa: AICI)

Revenind în cursul zilei de luni cu declarații pe tema modului în care Israel a respins atacul efectuat de Iran, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a punctat că sprijinind forțele israeliene, lumea liberă a demonstrat că unitatea nu este doar posibilă, ci și eficientă în proporție de 100%. 

"Acțiunea decisivă a aliaților a împiedicat succesul terorii, respectiv distrugerea infrastructurii și l-a forțat pe agresor să se potolească", a continuat Zelenski. 

Același lucru s-ar putea face pentru a proteja Ucraina de teroare, țară care - precum Israelul - nu este membră NATO. 

"Iar asta nu necesită activarea articolului 5, ci doar voință politică", a conchis Zelenski, lansând astfel un apel către aliați de a interveni direct în sprijinirea forțelor ucrainene precum au făcut-o pentru protejarea Israelului. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.