Când ar urma să fie lansată o ofensivă majoră a hoardelor ruse. Situația se complică semnificativ pentru forțele ucrainene din pricina asistenței scăzute din partea țărilor occidentale


Când ar urma să fie lansată o ofensivă majoră a hoardelor ruse. Situația se complică semnificativ pentru forțele ucrainene din pricina asistenței scăzute din partea țărilor occidentale

Presiunea crescândă a forțelor ruse asupra frontului din Ucraina ar putea aduce "câștiguri semnificative și amenințătoare" Rusiei, în special la vest de Bahmut, în cazul în care Statele Unite nu oferă asistență Ucrainei, a transmis Ukrainska Pravda citând Institutul pentru Studiul Războiului din Washington.

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a evaluat că pe măsură ce se simte din ce în ce mai acut lipsa asistenței militare din partea Statelor Unite, trupele ruse profită de această situație pentru a obține succese tactice repetate.

Șeful Serviciului de Informații Militare al Ucrainei, Kyrilo Budanov, a declarat că trupele ucrainene se pregătesc să respingă o viitoare ofensivă rusă majoră care ar putea fi lansată la sfârșitul lunii mai sau începutul lunii iunie, dar fără susținerea militară a aliaților occidentali ar fi "catastrofal de dificil" pentru ucraineni.

ISW a explicat că în ultima perioada capacitatea forțelor ucrainene de a respinge ofensivele rusești intensificate în estul Ucrainei s-a deteriorat din cauza lipsei de echipamente și este probabil să continue să se deterioreze în viitorul apropiat, pe fondul lipsei asistenței din partea Statelor Unite.

Purtătorul de cuvânt al grupului de forțe ucrainene Khortytsia, locotenent-colonelul Nazar Voloshyn, a declarat pe 15 aprilie că forțele ucrainene de pe fronturile Bahmut și Avdiivka au doar între unul și cinci obuze de artilerie pentru fiecare 10 obuze de artilerie trase de forțele ruse.  

Șeful Marelui Stat Major al Estoniei, generalul-maior Enno Mots, a declarat într-un interviu publicat pe 14 aprilie că încercările forțelor ruse de a exploata vulnerabilitățile din prima linie și escaladarea loviturilor profunde din spate ale Rusiei sunt tactici de uzură care au vizat în cele din urmă exploatarea actualului deficit de echipamente al armatei ucrainene.  

În același timp, spune ISW, forțele ruse continuă să-și adapteze tacticile cu drone de-a lungul liniei frontului, pentru a atenua adaptările tehnologice ucrainene menite să compenseze avantajele echipamentelor rusești de-a lungul liniei frontului. 

Într-un articol din Washington Post, publicat pe 14 aprilie, operatorii ucraineni de drone au spus că numărul de drone pe care atât forțele ruse, cât și cele ucrainene le folosesc a făcut câmpul de luptă "aproape transparent", dar că forțele ruse au sporit semnificativ bruiajele pentru războiul electronic încă din toamna anului 2023. Iar ceea ce complică și mai mult situația forțelor ucrainene este faptul ca administrația Biden cere ca rafinăriile și infrastructura petrolieră din Rusia să nu fie bombardate, deoarece asta ar putea duce la creșterea prețului petrolului la nivel global. (sursa: AICI)

 

 

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.