Vladimir Putin îl trimite ambasador la București pe Vladimir Lipaev, o relicvă sovietică expulzată din Estonia în 2023


Vladimir Putin îl trimite ambasador  la București pe Vladimir Lipaev, o relicvă sovietică expulzată din Estonia în 2023

Vladimir Putin l-a numit pe Vladimir Lipaev în funcţia de ambasador al Federației Ruse în România, după ce, imediat după moartea subită a soției, kaghebistul Valeri Kuzmin a fost eliberat din această funcţie pe care o deținuse timp de opt ani la Bucureşti.

Reprezentanţa diplomatică rusă la Bucureşti anunţase săptămâna trecută că Valeri Kuzmin şi-a încheiat mandatul de ambasador la Bucureşti. În decursul îndelungatului său mandat, Kuzmin a făcut nenumărate declaraţii scandaloase (despre care PODUL a relatat repetat, solicitând expulzarea neîntârziată a acestuia),  amenințând România cu „consecințe” pentru suportul acordat Ucrainei şi fiind convocat în repetate rânduri de MAE de la Bucureşti (în special după invazia Rusiei în Ucraina). Autoritățile de la București nu au îndrăznit însă să recurgă la măsuri ferme, deși Kuzmin afirmase inclusiv că România a acuzat „cu spume la gură” Rusia pentru masacrul de la Bucha, deși acesta fusese regizat, susținea kaghebistul Kuzmin, de Ucraina și Marea Britanie.

Potrivit TASS, citată de news.ro, Vladimir Lipaev s-a născut în 1959, vorbeşte germană, engleză şi franceză. Diplomatul a lucrat încă de pe vremea defunctei URSS, mai exact din 1981, în diferite funcţii în aparatul central al Ministerului rus de Externe şi în străinătate.

A absolvit Institutul de Relaţii Internaţionale din Moscova, iar în perioada 1997-2001 a fost consilier la Ambasada Rusiei din Norvegia. Din 2004 până în 2007 a fost director adjunct al Departamentului de personal al Ministerului rus de Externe, iar în 2007 a fost numit consul general al Federaţiei Ruse la Frankfurt am Main (Germania).

Apoi, timp de 10 ani, din 2011 până 2021, a revenit ca director adjunct al Departamentului de personal al Ministerului rus al Afacerilor Externe, scrie News.ro.

În perioada 2021-2023, el a condus misiunea diplomatică rusă în Estonia. A fost expulzat, motivul oficial al Estoniei fiind răspunsul la expulzarea de către Rusia a ambasadorului estonian la Moscova. În realitate însă, Lipaev a atacat-o de nenumărate ori, în decursul anului 2022, pe Kaja Kallas, premierul Estoniei, comentând acid declarațiile acesteia cu privire la sancțiunile care ar trebui impuse Rusiei ca urmare a invaziei din Ucraina.

La începutul lui 2023, Lipaev se lamenta către TASS (agenție controlată de statul rus) că Estonia a creat o „situație anormală pentru menținerea de relații diplomatice” și că Rusia nu mai poate menține astfel de relații – la nivel de ambasadori – cu Tallinnul. 

În februarie 2023, Estonia a expulzat 21 de angajaţi ai Ambasadei Rusiei la Tallinn, spunând că va găzdui doar opt oficiali diplomatici pe teritoriul său - o cifră egală cu cea a echipei Tallinnului la Moscova.

CITIȚI ȘI: Cât mai tolerați delirurile antiromânești ale lui Valery Kuzmin? Ambasadorul KGB spune că România a făcut „spume la gură”, că tezaurul e „o pisică moartă ținută la naftalină” și îi promovează pe criminalii Ceaușescu și Gheorghiu Dej pe pagina oficială a Ambasadei

EXCLUSIV SURSE: După moartea soției, vechiul KGB-ist Valeri Kuzmin a sugerat, într-o serie de discuții, că ar vrea să se retragă din funcția de ambasador al Rusiei la București. Marș la Moscova! Profilul unui românofob notoriu

Ambasadorul Rusiei la București, KGB-istul Valery Kuzmin, insistă că România ar fi vecină cu Rusia, nu cu Ucraina și R.Moldova. Moscova ne amenință că își va muta granița pe Prut

Kuzmin și Ambasada Rusiei patronează terorismul informațional al Moscovei în România: minciună și dezinformare în sprijinul războiului de agresiune al lui Putin

Propaganda infernală a kgb-iștilor lui Putin acționează, fără reținere, în inima Bucureștiului. Imagini macabre cu „crimele Ucrainei” din Donbas, expuse, pentru a putea fi văzute de cetățeni, pe panourile din fața Ambasada Rusiei

Afară cu derbedeii! EXPULZAȚI întregul corp diplomatic rusesc și bielorusesc de pe teritoriul României! BLOCAȚI Sputnik și toate celelalte agenturi de propagandă putinistă care deturnează discursul public

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.