Cum alimentează China criza drogurilor sintetice din Statele Unite. Concluziile unui raport prezentat în Congresul american


  • ACP
  • Apr 17, 2024 13:38
  • 670
Cum alimentează China criza drogurilor sintetice din Statele Unite. Concluziile unui raport prezentat în Congresul american

Un raport al unei comisii a Congresului american descrie explicit felul în care Beijingul alimentează criza fentanilului din Statele Unite, printre altele prin subvenționarea directă a producției substanțelor care sunt folosite de traficanți pentru a produce droguri în afara țării. 

Cele mai multe decese prin supradoză din Statele Unite continuă să fie legate de fentanil și alte opioide sintetice, în timp ce fentanilul ieftin este din ce în ce mai prezent în alte droguri, adesea fără știrea cumpărătorilor. 

"Prin subvenții, granturi și alte stimulente, China dăunează americanilor în timp ce îmbogățește companiile chineze", se spune în raportul prezentat marți.

"Prin acțiunile sale, după cum a dezvăluit raportul nostru, Partidul Comunist Chinez ne transmite că dorește să intre mai mult fentanil în țara noastră", a declarat Mike Gallagher, președintele republican al comitetului special al Camerei Reprezentanților. 

O investigație desfășurată pe o perioadă de luni de zile asupra site-urilor web chineze, a documentelor guvernamentale și a datelor privind pentru companiile care vând precursori ai narcoticelor a determinat Comitetul Camerei să afirme că țara comunistă a finanțat direct criza globală a fentanilului. 

Concluziile raportului au fost publicate în cadrul unei audieri care examinează rolul Chinei în epidemia de fentanil din Statele Unite. Membrii comisiei care au lucrat la raport au relatat că au accesat un site web guvernamental din China care arată că există reduceri de taxe pentru producția de precursori specifici ai fentanilului și ai altor droguri sintetice, atât timp cât companiile care achiziționează substanțele le vând apoi în afara Chinei.  

Susținerea din partea statului chinez este posibilă deoarece companiile chimice care furnizează precursori de fentanil au adesea afaceri legitime cu clienți din întreaga lume. Și în timp ce subvenționează producția de precursori chimici ai fentanilului, Beijingul lucrează activ și la ascunderea acestui fapt, cum a fost în cazul în care au avertizat țintele unei investigații atunci când forțele de ordine din Statele Unite au trimis o cerere oficială de asistență, așa cum arată raportul Camerei. 

Mai mulți agenți federali au descris pentru raport modul în care țintele anchetelor americane au fost notificate de către Beijing, ceea ce a ajutat acele ținte să își reînnoiască operațiunile și să facă mai dificilă detectarea activităților lor. 

"Criza fentanilului a ajutat grupările criminale organizate chineze, legate de Partidul Comunist Chinez, să devină principalii spălători de bani din lume, a îmbogățit industria chimică a Chinei și a avut un impact devastator asupra americanilor", arată raportul. (sursa: NBC News)

Creatorul ilustrației din deschidere: Tim Marrs

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.