Președintele Biden acuză China de practici comerciale necinstite și amenință cu triplarea tarifelor la importurile de oțel și aluminiu din statul comunist


Președintele Biden acuză China de practici comerciale necinstite și amenință cu triplarea tarifelor la importurile de oțel și aluminiu din statul comunist

Președintele Joe Biden a acuzat China comunistă, miercuri, că subvenționează firmele chineze pentru a submina companiile americane și a cerut o creștere semnificativă a taxelor la importurile de oțel și aluminiu din China. 

Companiile chineze ar exporta pe piețele internaționale oțel și aluminiu la prețuri necompetitiv de mici, având susținerea fondurilor de stat oferite de conducerea comunistă a țării, acuză președintele Biden. 

„Prețurile sunt nejustificate de scăzute, întrucât companiile siderurgice din China nu trebuie să-și facă griji că obțin profit, fiindcă guvernul chinez subvenționează atât de mult”, a spus Biden, aflat la sediul United Steelworkers din Pittsburg, oraș care este cunoscut pentru rolul său dominant în istoria industriei siderurgice americane.

 „Ei nu concurează. Ei trișează. Ei trișează. Și am văzut pagubele aici, în America”,  a punctat președintele american. 

El a explicat apoi că Washingtonul știe că Beijingul încearcă să exporte prin Mexic, țară care are un acord de liber schimb cu SUA, pentru a evita tarifele existente asupra produselor chineze și a promis că va rezolva problema colaborând cu guvernul mexican. 

”Nu caut o luptă cu China. Caut concurența, concurența corectă”, a mai spus el. 

În prezent, exista o investigație a administrației americane privind practicile Chinei în exportul de oțel și aluminiu, iar Biden a spus că, dacă acea anchetă „confirmă aceste practici comerciale anticoncurențiale”, el va solicita triplarea tarifelor pentru aluminiu și oțel din China.

Washingtonul a lansat și o investigație pentru a stabili dacă Beijingul încearcă să suprime concurența și în industria construcțiilor navale, menținând prețurile scăzute artificial. 

„Luate împreună, acestea sunt acțiuni strategice și direcționate care vor proteja lucrătorii americani și vor asigura o concurență loială”, a spus Biden (detalii AICI).

(Sursa foto deschidere: Reuters)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.