Serghei Lavrov devine primul oricial rus care confirmă public planul Moscovei de cucerire a Harkivului, al doilea cel mai important oraș al Ucrainei / O operațiune terestă de amploare ar urma să înceapă vara aceasta, din ordinul lui Putin


Serghei Lavrov devine primul oricial rus care confirmă public planul Moscovei de cucerire a Harkivului, al doilea cel mai important oraș al Ucrainei / O operațiune terestă de amploare ar urma să înceapă vara aceasta, din ordinul lui Putin

Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a semnalat intenția Rusiei de a cuceri orașul Harkiv în cadrul unei viitoare operațiuni ofensive rusești semnificative care ar urma să aibă loc în vară. Lavrov este primul oficial de rang înalt de la Kremlin care a identificat în mod direct al doilea oraș al Ucrainei ca fiind un posibil obiectiv operațional rusesc, în urma recentelor avertismente ucrainene potrivit cărora forțele rusești ar putea încerca să cucerească orașul începând cu vara anului 2024, arată o analiză a Institutului pentru Studiul Războiului (ISW). 

Potrivit ISW, în timpul unui interviu radiofonic din 19 aprilie, la care  au participat unii dintre cei mai proeminenți propagandiști ai Kremlinului, Lavrov a precizat că Harkiv „deține un rol important" în viziunea lui Vladimir Putin de a stabili o „zonă sanitară" demilitarizată în Ucraina pentru a proteja așezările rusești de frontieră de viitoarele lovituri ucrainene. 

Lavrov a mai arătat că Putin a precizat răspicat că forțele rusești trebuie să împingă linia frontului suficient de adânc în interiorul Ucrainei pentru a plasa așezările rusești în afara razei de atac a forțelor ucrainene. Pretenția lui Putin, așa cum a fost expusă de Lavrov, este însă o definiție foarte vagă a așa-numitei „zone sanitare” care ar putea include, până la urmă, întregul teritoriu ucrainean, atât timp cât există un stat ucrainean independent care este dispus să-și apere teritoriile. 

Întrebat până unde vor înainta forțele rusești după crearea „zonei sanitare”, Lavrov a arătat doar că autoritățile de la Moscova sunt „complet convinse” de necesitatea de a continua războiul împotriva Ucrainei. 

Observațiile lui Lavrov sugerează că Rusia va folosi probabil pretextul înființării unei "zone sanitare" „demilitarizate” pentru a putea continua ulterior ofensiva tot mai adânc în interiorul teritoriului ucrainean.

Oficialii ucraineni, inclusiv președintele Volodimir Zelenski, au atras atenția recent, mai ales în contextul diminuării considerabile a suportului occidental, asupra unei posibile operațiuni ofensive terestre rusești de amploare vizând orașul Harkiv în vară care se apropie. 

ISW consideră însă că o operațiune ofensivă de cucerire a Harkivului ar fi un demers extrem de ambițios care ar presupune provocări semnificative atât pentru forțele rusești responsabile de acest efort, cât și pentru campania rusă mai largă din Ucraina. ISW evaluează, de asemenea, că asistența militară a SUA este vitală pentru capacitatea Ucrainei de a se apăra împotriva oricărei operațiuni ofensive rusești de vară, inclusiv împotriva orașului Harkiv.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a subliniat, vineri, din nou, că Ucraina are nevoie vitală de provizii de muniție de artilerie din partea țărilor vestice, de suport de apărare aeriană, sisteme de artilerie și rachete cu rază lungă de acțiune și avioane de luptă, în condițiile în care dificultățile ucrainene sunt accentuate mai ales de marea întârziere a unei decizii în SUA în ce privește asistența militară. 

Zelenski s-a adresat Consiliului Ucraina-NATO, arătând că Ucraina are nevoie de cel puțin șapte sisteme suplimentare de apărare aeriană Patriot pentru a face față barajului de rachete și drone rusești în plină derulare în mai multe orașe ucrainene, unde mor zilnic un număr mai mic sau mai mare de civili, fiind totodată vizată și infrastructura critică a Ucrainei. El a cerut țărilor occidentale să își îndeplinească promisiunea de a livra un milion de proiectile de artilerie. 

Liderul de la Kiev a mai arătat că Ucraina are nevoie în mod esențial de rachete cu rază lungă de acțiune și de sisteme de artilerie pentru a-și îmbunătăți capacitățile de atac și de un număr suficient de avioane de luptă pentru a face față aviației rusești. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că mai mulți membri nespecificați ai NATO și-au luat angajamente (nedetaliate), în timpul reuniunii Consiliului Ucraina-NATO, de a furniza Ucrainei materiale suplimentare de apărare aeriană, artilerie, sisteme pentru atacuri de precizie în adâncime și drone. Sursa: ISW

CITEȘTE ȘI: Ucraina, tot mai aproape de a pierde războiul cu Rusia și de a deveni istorie. Mai multe fronturi importante s-ar putea prăbuși în această vară. Vestul cunoaște exact situația, dar ezită, contribuind, de fapt, la victoria lui Putin

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.