Ucraina a lovit cu succes mai multe regiuni ale Rusiei cu un val de drone de atac, reușind să distrugă obiective ale infrastructurii energetice


Ucraina a lovit cu succes mai multe regiuni ale Rusiei cu un val de drone de atac, reușind să distrugă obiective ale infrastructurii energetice

Ucraina a lansat în noaptea de vineri spre sâmbătă un val de atacuri cu drone asupra a opt regiuni din Rusia, atacuri care au vizat, în special, infrastructura energetică a țării invadatoare. 

Ministerul Apărării de la Moscova a declarat că 50 de drone au fost doborâte de apărarea antiaeriană, din care 26 deasupra regiunii Belgorod, aproape de granița cu Ucraina. Au fost doborâte drone și în regiunile Bryansk, Kursk, Tula, Smolensk, Ryazan, Kaluga din vestul și sudul Rusiei, precum și în regiunea Moscova (detalii AICI). 

Publicația Ukrainska Pravda a relatat că atacurile cu drone au fost parte a unei operațiuni comune a Serviciului de Informații pentru Apărare, Serviciului de Securitate și a Forțelor de Operațiuni Speciale ale Forțelor Armate ale Ucrainei. Conform publicației ucrainene, cel puțin 3 substații electrice și un depozit de combustibil au fost lovite de drone, iar unele zone au avut probleme cu alimentarea cu energie electrică și apă după atacuri. 

Guvernatorul regiunii Kaluga, Vladislav Shapsha, a declarat, sâmbătă, că o lovitură cu dronă a declanșat un incendiu la o substație electrică, în timp ce guvernatorul regiunii Bryansk, Alexander Bogomaz și guvernatorul regiunii Smolensk, Vasily Anokhin, au raportat, de asemenea, incendii la complexe de combustibil și energie. Guvernatorul Belgorodului, Vyacheslav Gladkov, a scris pe rețelele de socializare că o femeie fără un picior și bărbatul care o îngrijea au murit în timpul atacului, după ce exploziile au declanșat un incendiu care le-a distrus casa.

Pe măsură ce Rusia și-a intensificat atacurile asupra infrastructurii energetice a Ucrainei în ultimele luni, Kievul a răspuns cu atacuri din ce în ce mai extinse asupra rafinăriilor și terminalelor petroliere rusești, care au devenit ținte prioritare ale atacurilor cu drone ucrainene. 

În aceeași noapte de vineri spre sâmbătă și Rusia a atacat infrastructura din Ucraina cu 7 rachete – 3 rachete balistice Iskander-M, 2 rachete ghidate S-300/S-400 lansate din regiunea Belgorod și 2 Kh-59/Kh-69 - iar apărarea antiaeriană ucraineană a doborât cele 2 rachete Kh-59/Kh-69, lansate de pe Marea Neagră, alături de 3 drone de recunoaștere, au anunțat sâmbătă forțele aeriene ucrainene. 

Guvernatorul Oleh Kiper, șeful regiunii Odesa din Ucraina, a declarat că rachetele balistice au deteriorat infrastructura, dar nu a oferit detalii suplimentare. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.